Xiaomi Aqara Magic Cube

Xiaomi Aqara Magic Cube

Ergens tussen kerst en Oud en Nieuw wilde ik mezelf een beetje kietelen, daarom heb ik dan ook de nodige nieuwe speeltjes besteld op Aliexpress. Eén van deze speeltjes kwam vandaag (al) binnen, namelijk de Xiaomi Aqara Magic Cube.

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een Magische Kubus met daarin een gyroscoop en versnellingsmeter. Waarmee je door middel van gebaren zoals onder andere kantelen, schuiven en schudden apparaten kan schakelen.

Op de Rubik’s Cube na, is dit dan ook mijn nieuwe favoriete kubus. Waar de Rubik’s Cube vroeger vooral ergernis opleverde doet de Magic Cube precies het tegenovergestelde. Het is één en al gemak wat de de kubus brengt.

Xiaomi Aqara Magic Cube Control,  Zigbee, Gyroscope  | Gevonden op Aliexpress, thuisbezorgd en al voor € 16,-

 

Xiaomi Aqara Magic Cube

Doordat er dus een gyroscoop en accelerometer in de kubus zitten kan deze verschillende zaken registeren:

  • schudden
  • roteren
  • 90 graden flippen
  • 180 graden flippen
  • schuiven
  • kloppen
  • vangen

Zelf heb ik deze uiteraard weer aan Homey gekoppeld, waardoor ik geen bridge nodige heb, mocht je geen Homey of Google Home hebben, geen probleem. Met enkel producten van Xiaomi kom je ook al een heel eind. Via de Xiaomi Gateway koppel je Magic Cube met gemak aan je Xiaomi Slimme lampen.

Original Xiaomi Aqara 9W E27 2700K-6500K 806lum Smart White Color LED lamp | Gevonden op Aliexpress.com, 2 stuks thuisbezorgd en al voor nog géén € 21,-

Xiaomi is bezig aan een sterke opmars in de Smart Home markt door de prijs/kwaliteit verhouding gecombineerd met het mooie design van hun producten.

Ieder van bovenstaande acties kan een ander gevolg starten. Wanneer ik de kubus 90 graden flip schakelt deze, via Homey, de ene helft van mijn verlichting aan of uit. En wanneer ik deze 180 graden flip, schakelt de andere helft van de lampen.

Xiaomi Mijia / Aqara Smart slim slot | Gevonden op Aliexpress.com, thuisbezorgd en al voor nog géén € 51,-

Mocht ik s’avonds naar bed gaan voordat mijn verlichting automatisch uitschakelt, dan klop ik tweemaal op de kubus en zorgt deze ervoor, via Homey, dat alles uit gaat.

Een andere trigger die ik gebruik is de kubus rechtsom en linksom draaien, waarbij rechtsom ervoor zorgt dat de felheid van mijn Philips Hue lampen naar maximaal gaat, terwijl linksom draaien ze juist op gedimd zet.

 

Voorbeeld uit Homey 2.0

 

Xiaomi Aqara Magic Cube combineren met Homey | Huisvanvandaag.nl
De ‘Als’ kolom uit de Homey app bepaalt wat de ’trigger’ voor je actie is. In dit geval het 90 graden kantelen van de kubus

 

Xiaomi Aqara Magic Cube combineren met Homey | Huisvanvandaag.nl
De ‘Dan’ kolom in de Homey 2.0 APP bepaalt wat er gebeurt nadat je ’trigger’ geregistreerd is. In dit geval het schakelen van de verlichting.

De vermelde vertraging in het schakelen van de verlichting heeft te maken met het feit dat het gebruikte schakelmaterieel nog van KlikaanKlikuit is en aangezien dit aan hand van Radio Frequentie signalen schakelt, gebruik ik hier een vertraging om interferentie te voorkomen.

Wat voor slimme toepassingen heb je zelf met de Xiaomi Aqara Magic Cube? Laat het me weten!

 

Mike | Huisvanvandaag

Geef een reactie

Aanbevolen
Omdat je af en toe ook eens wat anders moet doen dan alleen maar Smart…
Translate »