Winter Barbecue Festijn 2019

Winter Barbecue Festijn 2019

Omdat je af en toe ook eens wat anders moet doen dan alleen maar Smart Home producten aan elkaar koppelen, was het afgelopen weekend tijd voor een van m’n andere hobby’s. Namelijk een intense barbecue sessie. Degene die de site al goed doorgelezen hebben, hebben al vaker een dergelijk smakelijk artikel voorbij zien komen. Dit keer echter een nieuw gerecht, namelijk Brisket.

Brisket 

Een taai stuk vlees uit de borst van het rund, wat vol zit met pezen. Klinkt absoluut niet smakelijk en wanneer verkeerd bereid doet het qua structuur nog het meest aan schoenzool denken. Goed low en slow bereid veranderd dit taaie stuk vlees echter in een heerlijk mals gerecht, dat smelt op de tong. Een mooie uitdaging dus.

Brisket, flat van circa 3250 gram | Huisvanvandaag.nl
Brisket, flat van circa 3250 gram.

Bereidingstijd 

De bereidingstijd bedraagt ongeveer 3 uur per kilogram en aangezien het (schijnbaar bescheiden) stuk wat ik had liggen ruim 3 kilogram woog, zou dit circa 9 uur op de Smoker moeten.

Om toch op een schappelijke tijd te kunnen eten ging de wekker al om 8:00 uur en dat op een zaterdag. Meteen het vlees uit de koelkast gehaald alvorens de barbecue aan te steken. Deze moest een constante temperatuur hebben van 110 graden Celsius, gelukkig heb ik hiervoor de Flame Boss om dit voor me op peil te houden.

Voordat je het vlees kunt injecteren en rubben moet eerst het overtollige vet eraf | Huisvanvandaag.nl
Voordat je het vlees kunt injecteren en rubben moet eerst het overtollige vet eraf.

Trimmen en injecteren

Terwijl de barbecue rustig op temperatuur kwam was het tijd om het vlees te trimmen (wegsnijden van het overtollige vet). Dit bleek aanzienlijk meer werk als verwacht, gelukkig was er assistentie onderweg. M’n maatje die kwam helpen met de bereiding maakte alvast de injectie gereed.

Om te voorkomen dat het vlees niet te hard uitdroogt moet je dit om de centimeter injecteren met een BBQ injectiespuit gevuld met een speciaal mengsel, namelijk:

 • 200 ml runderfond
 • 200 ml water
 • 2 theelepels tabasco
 • 1 eetlepel Worcester Sauce
 • 75 gram van je kruiden rub

Dit mengsel moet je goed roeren, liefst met een garde totdat je zeker weet dat alle ingrediënten goed vermengd zijn en er geen klontjes meer in zitten. Vervolgens injecteer je het vlees dus om de centimeter totdat je vlees goed verzadigd is.

Kruiden rub

Hierna dep je het vlees goed droog  met keukenrol en vervolgens wrijf je het met de rest van je rub in. De rub is bedoeld om te zorgen dat je vlees een mooie ‘bark’ krijgt, eigenlijk is dit niet meer als een chemische reactie waarbij de kruiden als het ware een korst om je vlees vormen.

Normaal gesproken maak ik dan graag ook mijn eigen rubs, maar dit keer ben ik voor een kant en klare variant gegaan. Het hoofdingrediënt was zout, ongeveer 50%. Dat is mooi want zout heeft de eigenschap om vocht vast te houden, precies wat je wilt om uitdroging te voorkomen.

De overige ingrediënten waren:

 • kruiden
 • knoflook
 • suiker
 • rookaroma
 • plantaardige steenkool (E153)
 • peper, dit zat er al in maar zelf nog het nodige toegevoegd.
Brisket geinjecteerd en gerubd, klaar om op de bbq te gaan | Huisvanvandaag.nl
Brisket geinjecteerd en gerubd, klaar voor de BBQ.

Geduld

Na het injecteren en rubben is het vooral veel geduld hebben, het vlees moet nu op de barbecue garen totdat het een temperatuur van ongeveer 90 graden Celsius bereikt heeft. Daarom is het belangrijk om van te voren je vlees genoeg tijd te geven om alvast op kamertemperatuur te komen. Daarnaast is het de kunst om de temperatuur van je barbecue op een constant niveau te houden.

Zoals eerder al aangegeven gebruik ik hiervoor  de Flame Boss om dit voor me te doen. Dit noemen ze een barbecue temperatuurregelaar.

De Flame Boss 300 bestaat uit:

 • Ventilator,  deze sluit je aan op de luchtinlaat van je barbecue.
 • Temperatuurvoeler, deze bevestig je aan het rooster.
 • Vleesthermometer, deze meet de temperatuur van het vlees.
 • Display waarop je de temperaturen kunt regelen, kan ook via de Smart Phone App.

Het mooie van de Flame Boss is, is dat deze een universele aansluiting heeft en dus op vrijwel iedere barbecue past. Ook zijn ze verkrijgbaar met aansluitingen voor het hogere bbq segment zoals voor de Kamado.

Geduld word beloond

Het moeilijkste van het wachten tot je vlees gaar is, is proberen niet te vaak te kijken, maar vertrouwen te hebben dat je vlees goed gaart en je BBQ temperatuurregelaar z’n werk goed doet. Na verloop van tijd had het smalste stuk vlees  al een kerntemperatuur van 90 graden Celsius. Die strook eraf gesneden om daar de Burnt Ends van te maken, blokjes van 2 bij 2 cm van gesneden en besmeerd met BBQ saus en in een ovenbestendige schaal terug op de barbecue.

Na verloop van tijd was de rest van het vlees ook op temperatuur en konden we dan eindelijk aan tafel. Jammer alleen dat we in ons enthousiasme compleet vergeten te zijn fatsoenlijke foto’s van de Brisket te maken. Beeld of beeld, het smaakte voortreffelijk!

Brisket | Huisvanvandaag.nl
Het eind resultaat, op de foto komt het helaas niet over, maar de Bark was goed gelukt en het hickory rookhout had een mooie rookring in het vlees achter gelaten.

 

Brisket | Huisvanvandaag.nl
Foto van zowel de Burnt Ends als de Brisket.

 

 

 

 

Mike | Huisvanvandaag

Geef een reactie

Aanbevolen
De allereerste huizen door mensen ooit bewoond, waren tevens de beste geventileerde.  Dit waren woningen zonder…
Translate »