Webhooks en NFC tags

Webhooks en NFC tags

Maak je huis slim met behulp van Homey-webhooks en NFC-tags! Met behulp van webhooks kun je diverse apparaten of flows in je huis activeren door simpelweg je telefoon over een NFC-tag te vegen.

In een ouder artikel hebben we ooit al een een RFID – NFC lezer gemaakt en de mogelijkheden hiervan besproken. Waar de RFID lezer gebruikt werd om NFC tags te lezen en hier vervolgens op Homey via Homeyduino een flow mee te activeren. Werkt het hier anders: je telefoon leest de NFC tag leest en activeert vervolgens de webhook als trigger richting Homey. Je telefoon vervangt hierbij dus RFID/NFC lezer.

Meer Homeyduino projecten? Kijk dan eens hier!

NFC in je Smart Home, wat zijn de mogelijkheden en hoe pas je het toe? | Huisvanvandaag.nl

Lees hier een ouder artikel waarin we zelf een RFID/NCF lezer maken in combinatie met Homeyduino.

Deze triggers kunnen worden geactiveerd door NFC-tags, kleine draadloze chips die in verschillende objecten kunnen worden geplaatst, zoals sleutelhangers, telefoons of zelfs meubels.
Stel je voor dat je thuiskomt na een lange werkdag. Je haalt je NFC-tag uit je tas en houdt deze bij de deur. Op dat moment wordt er een webhook geactiveerd en worden verschillende acties in gang gezet. De verlichting wordt automatisch ingeschakeld, de thermostaat wordt aangepast aan de gewenste temperatuur en je favoriete muziek begint te spelen. Dit alles gebeurt zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

NFC tags wanneer spraakcommando’s onhandig zijn.

Daarnaast kun je webhooks en NFC-tags ook gebruiken om andere aspecten van je huis te automatiseren op momenten dat spraakcommando’s of andere triggers even niet uitkomen. Stel je voor dat je een NFC-sticker op je nachtkastje plakt. Door deze tag ’s nachts aan te raken met je telefoon, wordt er een webhook geactiveerd die ervoor zorgt dat alle lichten worden uitgeschakeld, de deuren worden vergrendeld en het alarm wordt ingesteld.

Met de mogelijkheid om webhooks en NFC-tags te combineren, zijn de mogelijkheden eindeloos. Het is een geweldige manier om je huis te personaliseren, je dagelijkse routine te stroomlijnen en je leven gemakkelijker te maken.

Wat is een webhook?

Een webhook is een mechanisme dat wordt gebruikt in webontwikkeling om real-time informatie te verzenden van een bron naar een bestemmings-URL. Het fungeert als een trigger of meldingssysteem, waarbij de bron een HTTP POST-verzoek verzendt naar de aangegeven URL wanneer bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden.

Webhooks worden vaak gebruikt om gegevens te synchroniseren tussen verschillende applicaties, systemen of platforms. Ze stellen ontwikkelaars in staat om op een efficiënte manier informatie te ontvangen en te verwerken zonder continu te hoeven controleren op updates. In plaats daarvan stuurt de bron de relevante gegevens naar de webhook, die vervolgens de ontvangen gegevens kan verwerken en acties kan ondernemen op basis van de inhoud.

Wat is NFC en wat kun je ermee?

NFC staat voor Near Field Communication, een technologie die het mogelijk maakt om draadloze communicatie tot stand te brengen tussen twee apparaten die zich in de directe nabijheid van elkaar bevinden. Met NFC kunnen apparaten zoals smartphones, tablets, smartwatches en zelfs creditcards gegevens uitwisselen en interactie hebben met andere compatibele NFC-apparaten.

Met NFC kun je verschillende taken uitvoeren en functionaliteiten benutten door simpelweg je telefoon over een NFC tag te halen. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is het maken van contactloze betalingen. Door simpelweg je smartphone of creditcard met NFC-functionaliteit in de buurt van een NFC-betaalterminal te houden, kun je snel en gemakkelijk betalen zonder fysiek je portemonnee tevoorschijn te hoeven halen.


Webhooks app uit de Homey apps store

Hoe combineer je webhooks met NFC in Homey?

Zelf gebruik ik hier voor deze Webhooks app uit de Homey apps store. Nadat je de app hebt geïnstalleerd, ga je via instellingen naar de Webhooks app en klik je vervolgens op ‘Configuren’.

Ga via instellingen naar de Webhooks app en klik op Configureren.

Nadat je hierop hebt geklikt verschijnt onderstaand scherm.

Kopieer deze URL, dit is je webhook URL en vul deze aan met ‘&event=’ gevolgd door de naam van je webhook.

Kopieer de URL die je hier ziet en vul deze op het einde aan met ‘&event=’ gevolgd door de naam van je webhook.

Bijvoorbeeld: https://webhooks.athom.com/webhook/#############homey=#############&event=webhook1

Let op: webhooks zijn hoofdletter gevoelig, dus het makkelijkste is om alles in kleine letters te doen om problemen te voorkomen.

Webhook toevoegen aan een flow in Homey

Nu je je eerste webhook hebt gemaakt kun je hier een flow aan koppelen in Homey. Ga hiervoor naar de Homey flow editor op je telefoon of via je browser. Kies bij de ‘Als’ kolom voor de Webhook trigger. Deze biedt vervolgens ondersteuning voor de onderstaande twee flowkaarten:

Wanneer je de eerste flowkaart kies, word je flow getriggerd door iedere webhook. Beter is het dus om te kiezen voor de tweede flow kaart waarbij je de ‘Event ID’ kunt invullen. Vul hierbij de naam van je webhook in, in ons geval nu: webhook1.

Deze webhook word nu geactiveerd zodra je via een browser de URL: https://webhooks.athom.com/webhook/#############homey=#############&event=webhook1 opent.

Indien je webhook goed geconfigureerd is en wanneer je de opent krijg je vervolgens onderstaande bevestiging via je browser:

Bovenstaand bericht bevestigd dat je webhook goed ontvangen is.

Zie onderstaande flow als voorbeeld:

In deze flow word er een webhook gebruikt om de verlichting in de kerstboom in of uit te schakelen.

Webhook schrijven op NFC tag

Nu we de webhooks hebben gemaakt word het tijd om deze op een geschikte NFC tag te schrijven. Hiervoor gebruik ik zelfde de betaalde versie van NFC tools. Deze kost eenmalig € 3,50 in tegenstelling tot de gratis versie. Hoewel je met de gratis versie ook uit de voeten kunt wanneer je de webhook simpelweg als URL wegschrijft, bij deze methode krijg je altijd de ‘ok’ bevestiging in een nieuw tabblad in je browser.

In tegenstelling tot de betaalde versie ,waarmee je kunt wegschrijven als echte webhook. Deze opent niet in de browser maar word enkel verstuurd richting Homey.

Voorbeeld met gratis versie NFC tools:

Volg bovenstaande stappen en schrijf de webhook weg als URL / URI of als Custom URL / URI.

Voorbeeld met betaalde versie NFC tools PRO:

Volg bovenstaande stappen en schrijf de webhook weg als webhook.

Verschillende NFC tags

Om dit te kunnen maken heb je NFC tags nodig, let wel op dat je de juiste koopt, hier zit namelijk het nodige verschil in met betrekking tot de beschikbare beschrijfbare ruimte per chip. De capaciteit van de chip wordt aangeduid in bytes en dit bepaalt het geheugen van de chip. Met andere woorden, als de tag een hogere capaciteit heeft, kan er meer data op de chip worden opgeslagen. In vergelijking met de NTAG216 heeft de NTAG213 dus aanzienlijk minder opslagruimte. Maar voor ons gebruik is de NTAG215 meer dan geschikt.

NFC NTAG215 stickers met voldoende capaciteit voor webhook. 50 stuks te koop op aliexpres voor circa € 12,50

NTAG213

De NTAG213 is de goedkoopste. Deze chip heeft een bruikbare capaciteit van 144 bytes. Dit is genoeg voor een URL, maar in de praktijk net te weinig voor een webhook.

NTAG215

De NTAG215 heeft een bruikbare capaciteit van 540 bytes en is hiermee prima geschikt voor onze toepassingen. En zijn te vinden hier op aliexpress voor circa € 12,50 of hier op bol.com: 10 stuks voor € 9,99.

10 stuks NFC NTAG215 voor € 9,99 op Bol.com

NTAG216

De NTAG216 heeft de meeste data opslag van de drie. Deze chip heeft een bruikbare capaciteit van 888 bytes en is hiermee ook geschikt voor deze toepassing, al is het hiermee wel de duurste oplossing.

Heb je zelf slimme, handige of unieke toepassingen hiervoor bedacht? Laat het me weten!

Of ben je op zoek naar meer Homeyduino projecten? Kijk dan eens hier!

Mike | Huisvanvandaag

Aanbevolen
Als trouwe Homey-gebruiker van het eerste uur, sinds ik de 2014 Kickstarter-versie heb aangeschaft, was…
Translate »