Toekomstmuziek? Zeker niet, dit en nog veel meer is vandaag de dag al mogelijk en betaalbaarder als ooit te voren. Ik ben geen bedrijf, nog ben ik onderdeel van een bedrijf, gewoon een enthousiaste amateur.

Destijds geïnspireerd geraakt door Chriet Titulaer en zijn visie van het ‘Huis van de Toekomst in Rosmalen. Ben ik voor mezelf gaan kijken hoe ver je vandaag de dag al kan komen op Smart Home gebied. Om antwoord te zoeken op de volgende vraag:

“Hoe ver kun je komen om het “Huis van de Toekomst” te bouwen, maar dan met middelen die vandaag de dag al beschikbaar zijn?”

Waar je enkele jaren geleden nog een fortuin kwijt was om de boel te laten automatiseren, kan dit vandaag de dag goedkoper, veel goedkoper. Zelf heb ik ook geen onbeperkt budget, verre van. Begin gewoon klein en wanneer je de smaak te pakken hebt breidt je de boel stapsgewijs uit.

Verwacht geen Jetsons of Star Trek achtige taferelen, er is geen robotbediende en we gaan ons ook niet van de tuin naar de badkamer teleporteren.

Wat je hier wel vindt zijn eenvoudige projecten die veel zaken in huis simpeler maken door ze te automatiseren. Bijvoorbeeld sensoren die apparaten voor je kunnen schakelen of verlichting die gekoppeld is aan de afspraken in je agenda.

Smart Home toepassingen

Je huis slimmer maken kan om tal van redenen:

Het begin is er al

Grote kans dat je de eerste stap al gemaakt hebt en bijvoorbeeld schakelmaterieel van KlikaanKlikuit in huis hebt, of die Philips Hue of Ikea Trådfri lampen die je hebt hangen. Maar wat is er allemaal mogelijk op Smart Home gebied en nog belangrijker, hoe begin je er aan?

Mocht je echter niet meer kunnen wachten  dan vind je hier alvast een overzicht van alle projecten.

Nooit meer een lichtschakelaar nodig

Zo heb ik zelf al bijna twee jaar geen lichtschakelaar aan hoeven raken. Hier in huis schakelt vrijwel alles automatisch aan en weer uit. Voor mij is dit de eigenlijke belichaming van een Smart Home, zaken gebeuren automatisch zonder interactie van de gebruiker maar wel op momenten dat het gewenst is.  Dit kun je op verschillende manieren bereiken namelijk:

Hiermee kun je onderling ook nog eindeloos variëren en kijken wat in jou persoonlijke situatie het handigste is. Maar zoals ik het ervaar, draagt dit absoluut bij aan een stuk wooncomfort.

Veel van de zojuist genoemde mogelijkheden kun je al bereiken met enkel en alleen KlikaanKlikuit, Philips Hue of Ikea Trådfri. Philips Hue heeft bijvoorbeeld een app waarmee je al behoorlijk veel kunt instellen.

Smart Home aansturing

Om je huis echt slimmer te maken heb je een Smart Home HUB nodig, wat dat is lees je hier.  Heel kort samengevat komt het erop neer dat dit apparaat communiceert met de andere apparaten in je huis.  Huis automatisering of Domotica is echter een markt in opkomst, dus het landschap verandert snel.

Het liefst kies je daarom ook een Smart Home HUB die is uitgerust met zoveel mogelijk middelen om te communiceren en op de toekomst is voorbereid. Zelf heb ik hier in een huis op dit moment Homey van Athom en HomeWizard, beide producten komen gewoon uit eigen land. Recentelijk heb is ook de Google Home Mini toegevoegd, de eerste ervaringen daarvan lees je hier.

Hoe pas je sensoren toe in je Smart Home

Sensoren zijn er in allerlei soorten en maten en kun je voor de meest uiteenlopende zaken toepassen, voorbeelden om sensoren toe te passen in je Smart Home vind je hier.

Enkele voorbeelden van sensoren zijn:

Dit is slechts een heel beknopte lijst, met het aanbod aan sensoren kun je eigenlijk eindeloos variëren. Zo heb je modellen die verschillende sensoren combineren in één behuizing, of je kunt ervoor kiezen om voor heel weinig  je eigen sensoren bouwen met onderdelen uit China.

The Internet of Things (IoT)

Zo koop je in China al een microprocessor met WiFi voor nog géén € 3,-  Combineer dit met een sensor van een paar cent en een Micro USB oplader en je bent nog geen € 5,- kwijt. Op deze manier bouw je je eigen ‘Internet of Things‘ sensoren die via WiFi in verbinding staan met je Smart Home en dus vanaf overal ter wereld te bedienen zijn.

Zo bouw je dus je eigen bewegingssensor voor de prijs van nog geen twee biertjes. Een sensor die automatisch het licht voor je aan zet wanneer jij s’nachts met je beschonken hoofd de sleutel niet in de deur krijgt.

 

ESP8266 NodeMCU V3 Lua WIFI module te vinden op AliExpress.com

 

 37 IN 1 sensor kit for Arduino starter kit (Works with Arduino Boards) te vinden op AliExpress.com

 

 

 

OLAF Portable USB Charger EU Mobile Phone Charger te vinden op AliExpress.com

 

Beveiligingssysteem

Door het gebruik van allerlei sensoren kun je vrij eenvoudig je eigen beveiligingssysteem maken. Deur- en raamsensoren meten of of een raam of deur open of dicht is, terwijl een bewegingssensor beweging registreert. Via een IP camera zie je dag en nacht  wie er voor de deur staat. Al deze gegevens kun je door middel van een ‘flow’ koppelen in je Smart Home HUB en hiervan kun je dan weer op smartphone verwittigd worden wanneer er iets abnormaals gebeurt.

 

Energiebesparing

Nog een reden om je huis te automatiseren is de potentiële energiebesparing die dit je op kan leveren. Wanneer je verlichting en je verwarming reageren op beweging voorkom je hiermee dat deze onnodig energie verbruiken. In het geval van verlichting zal deze besparing meevallen, maar gezien de alsmaar stijgende gasprijs valt er hier aardig wat winst te behalen.

 

Wooncomfort

Het gemak dat zaken in je huis automatisch lopen, een deur die vanzelf opent, verlichting die wanneer nodig zelf aan- en uitschakelt, de ventilator in de badkamer die aangaat wanneer nodig, de afzuigkap die aangaat op het moment dat je kookt, een koppeling tussen de Smart Home HUB en agenda. Dit alles biedt gewoon erg veel gemak. Wooncomfort tot in de tuin, automatiseer je barbecue.

 

Gezonder Binnenklimaat

Door middel van Domotica kun je zorgen voor een gezonder binnenklimaat. Of je dit nu doet door met mechanische ventilatie de luchtverversing in huis te automatiseren of dat je met deur- en raamsensoren er aan herinnerd word t ventileren. Het draagt hoe dan ook bij aan een beter woonklimaat.