Wat is nou eigenlijk een Smart Home?

Wat is nou eigenlijk een Smart Home?

Tegenwoordig heeft iedereen al wel één of meerdere slimme apparaten in huis. Je ontkomt er bijna niet meer aan.

Zo heb je slimme lampen van Philips Hue of Ikea trådfri, slimme thermostaten van bijvoorbeeld Nest, Toon of IthoDaalderop. Stekkerdozen van onder andere KlikaanKlikuit, Fibaro, Neo Coolcam.

Een WiFi beveiligingscamera die via je Smartphone uit te kijken is. Spotify vanaf diezelfde Smartphone zo naar je Sonos speakers. Waarschijnlijk heb je al meer van deze producten in huis als dat je aanvankelijk dacht.

Maar heb je nu een slim huis dan? Voor alles wat je wilt doen moet je waarschijnlijk een andere app op je telefoon installeren. Zeg nou zelf, het kost je waarschijnlijk minder tijd om naar de wandschakelaar te lopen, als dat het duurt om je telefoon te ontgrendelen, app te openen en een bepaalde lamp aan of uit te schakelen.

Ieder Domotica product een andere standaard

Een ander nadeel van veel van deze producten is dat ze vaak allemaal een aparte bridge nodig hebben als tussenstation zodat je er mee kunt communiceren omdat ze vaak verschillende protocollen gebruiken. Zo heb je op het gebied van schakelmateriaal producten op 433 MHz radiofrequentie, Z-wave, Zigbee. Allemaal verschillende protocollen met hun eigen voor- en nadelen en verschillende prijsklassen. Producten die onderling niet met elkaar kunnen communiceren.

Smart Home

Voor mij is een slim huis, een huis  waar al deze verschillende protocollen wel met elkaar kunnen communiceren of dit nu via vooraf ingestelde schema’s gebeurt of door middel van sensoren die ad hoc wat waarnemen. Waar de KlikaanKlikuit schemersensor ook de Philips Hue lampen aan kan zetten.  Dat je zelf je eigen sensoren kunt bouwen naar eigen inzicht maar dat deze wel gemakkelijk te koppelen zijn aan je Smart Home Hub. 

Of wat dacht je van een koppeling tussen je agenda en je Smart Home. Stel je voor: een Smart Home die aan hand van de afspraken in je agenda weet wanneer het licht in huis aan of uit moet. Of net voordat je werkdag eindigt de verwarming thuis alvast wat hoger zet.

Toekomstmuziek

Een belangrijke voorwaarde om zoiets ingewikkelds werkend te krijgen is ’the Internet of Things’ of kortweg IoT, meer daar over lees je hierVeel van wat we zojuist allemaal opgenoemd hebben is op dit moment al mogelijk, sterker nog het merendeel van deze projecten is vrij simpel te realiseren, benieuwd hoe? Hier vind je een alvast enkele voorbeelden.

Heb je er ook weleens bij stilgestaan: als dit nu al tot de mogelijkheden behoort, wat de toekomst dan allemaal nog voor ons in petto heeft. Wat zou er over vijf of zelfs over tien jaar allemaal mogelijk zijn.  Wat zijn jou verwachtingen voor de toekomst? Laat het me weten!

Of laat jij deze ’trend’ liever aan je voorbij gaan?

 

Mike | Huisvanvandaag

Geef een reactie

Aanbevolen
Het geknetter van het hout gestookte vuur knispert op de achtergrond terwijl de geur van…
Translate »