Koppel je Agenda aan je Smart Home
Op het moment dat s’ochtends de wekker gaat schakelt tegelijkertijd het licht op de overloop, badkamer, hal, keuken en woonkamer aan. Beneden gekomen verteld Homey wat mijn afspraak is en wat de actuele reistijd er naartoe bedraagt. Wanneer het eenmaal tijd is om te vertrekken waarschuwt een lichtsignaal dat het zover is en wanneer de deur achter me sluit schakelen alle lampen uit.
Een echt Smart Home is een huis waar vrijwel automatisch verloopt en dus het liefst zo min mogelijk menselijke interactie nodig is. Nu kun je dit verschillende manieren bereiken, door overal in huis sensoren te plaatsen. Een schakelaar die door middel van ‘scenes’ meerdere lampen tegelijk kunnen schakelen. Of wanneer je dagen er vrijwel altijd hetzelfde uit zien, kom je met tijdschema’s alleen al best ver.
Combinatie van ’triggers’
Zelf gebruik ik een combinatie van bovenstaande mogelijkheden, met daarop als kers op de taart, een koppeling tussen Homey en mijn Agenda. Via een app op Homey kun je deze namelijk met elkaar koppelen wat de nodige handige functionaliteiten mogelijk maakt. Eén van de functies is dat Homey je nu herinnert aan afspraken door deze hardop voor te lezen, je kunt Homey ook vragen wat er allemaal op de planning staat. Maar mijn persoonlijke favoriet is een rechtstreekse koppeling tussen bepaalde ’triggers’ in afspraken of aan hand van de vermelden tijdstippen in afspraken, waarop Homey dan bepaalde ‘flows’ kan starten.
Onregelmatig werkschema
Een voorbeeld hiervan is mijn werkschema. Zelf werk ik vroege-, late- en nachtdiensten een 7 daags vol-continue schema wat dus per dag kan verschillen en zelfs per dagdeel verschillende aanvangstijden heeft. Hier zit totaal geen structuur in met in de ochtend alleen meerdere aanvangstijden, al deze verschillende tijden heb ik dan ook als ’trigger’ gebruikt in een ‘flow’ om s’ochtends automatisch de verlichting aan te schakelen en wanneer ik vertrek naar mijn werk, weer uit te schakelen. Zo loop ik smorgens met m’n suffe hoofd nooit door een donker huis, maar brand het licht ook niet onnodig.
Actuele file informatie
Een extra handigheid die ik heb toegevoegd aan de deze ‘flow’ is de actuele file informatie. Op het moment dat bovenstaande ‘flow’ ‘getriggerd’ word start er ook een andere ‘flow’ namelijk de Google Maps app voor Homey. Deze app controleert de actuele verkeersdrukte tussen mijn woning en mij werk en verteld me de normale reistijd, de afstand en de actuele reistijd. Nog een extra mogelijkheid is het om Homey deze informatie als een herinnering / bericht naar mijn telefoon te laten sturen.
Gebruik je liever sensoren om de verlichting te schakelen?
Schooldagen
Eenzelfde soort schema, maar dan met meer structuur namelijk van maandag tot en met vrijdag ochtend, op dezelfde tijd. Dit schema is gekoppeld aan de schooltijden van de kinderen. Omstreeks 7:00 uur schakelt de verlichting op de overloop, hal, woonkamer en keuken aan. De overloop verlichting is dan ook een indicatie dat het tijd is om op te staan. Met name handig voor kinderen die nog geen klok kunnen kijken. En wanneer alles vertrokken is iets na half negen, schakelt alle verlichting weer uit.
Een extra voorwaarden die ik hierbij wel heb ingevuld in de ‘flow’ zijn de vakantieperioden, het heeft weinig zin om de verlichting te laten branden als iedereen vermoedelijk toch nog slaapt.
Opzetten en instellen
Het kost in eerste instantie wat werk om het allemaal goed in te stellen, maar daarna heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Een volledig geautomatiseerd systeem, wat uiteraard wel afhankelijk is van het consequent en correct invullen van je agenda. Zo heb ik in de zomer rekening gehouden met de maanden waarin het al vroeg licht is. Wanneer de zon allang op is heeft het weinig zin om de verlichting nog extra aan te doen.
In de avond gebruik ik een schema wat gekoppeld is aan het tijdstip waarop de zon onder gaat, meer daar over lees je hier. Ik ben nog van plan een schemersensor tussen al deze ‘flows’ te zetten om te zorgen dat ze niet onnodig ‘getriggerd’ worden, maar daarover later meer.
Wat zou voor jullie aan handige toepassing van deze app zijn? Of gebruik je hier zelf een heel andere opstelling voor, laat het me weten.
4 reacties op “Koppel je Agenda aan je Smart Home”