Slimme huizen: hoe bescherm je je privacy?

Slimme huizen: hoe bescherm je je privacy?

Slimme huizen worden steeds populairder. Ze bieden een aantal voordelen, zoals het gemak om je apparaten op afstand te bedienen, het besparen van energie en het verbeteren van de veiligheid.

Echter, slimme huizen kunnen ook een risico vormen voor je privacy. Slimme apparaten verzamelen namelijk veel data over je gedrag, zoals je temperatuurvoorkeuren, je kijkgewoonten en je locatie. Deze data kunnen worden gebruikt om je te profileren en om je gerichte advertenties te sturen.

Hoe je je privacy kunt beschermen in een smart home

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je privacy te beschermen in een smart home:

 • Lees de privacyvoorwaarden van slimme apparaten voordat je ze koopt. Zorg ervoor dat je weet welke data het apparaat verzamelt en hoe deze data worden gebruikt.
 • Minimaliseer dataverzameling. Veel slimme apparaten verzamelen doorlopend data, zelfs wanneer je ze niet actief gebruikt. Schakel onnodige functies uit om de hoeveelheid verzamelde data te beperken.
 • Gebruik een VPN. Een VPN (Virtual Private Network) versleutelt je internetverkeer en verbergt je IP-adres. Dit maakt het voor bedrijven moeilijker om je online activiteiten te volgen en te profileren.
 • Houd je apparaten up-to-date. Fabrikanten brengen regelmatig software-updates uit die beveiligingsproblemen verhelpen. Zorg er dus voor dat al je slimme apparaten altijd up-to-date zijn om je te beschermen tegen mogelijke cyberaanvallen.
 • Kies voor apparaten met een goede veiligheidsstatus. Maak voordat je een slim apparaat koopt, wat onderzoek en kies voor een apparaat met een goede veiligheidsstatus. Je kunt dit doen door de beoordelingen van het apparaat te lezen of de website van de fabrikant te bezoeken om meer te weten te komen over de beveiligingsfuncties.
 • Gebruik een apart gastennetwerk voor je slimme apparaten. Een andere manier om je privacy te beschermen in een smart home is om een apart netwerk te gebruiken voor je slimme apparaten. Dit netwerk wordt ook wel een gastnetwerk genoemd. Een gastnetwerk is een apart netwerk dat niet is gekoppeld aan je thuisnetwerk. Dit betekent dat slimme apparaten die op het gastnetwerk zijn aangesloten geen toegang hebben tot je persoonlijke gegevens, zoals je wifi-wachtwoord, je bankgegevens of je e-mail. Om een gastnetwerk in te stellen, moet je inloggen op je router en een nieuw netwerk maken. Je kunt dit netwerk een naam geven die je herkent, zoals “Gastnetwerk” of “Smart Home Netwerk”. Je kunt ook een wachtwoord instellen voor het gastnetwerk. Nadat je het gastnetwerk hebt ingesteld, kun je je slimme apparaten verbinden met het gastnetwerk. Het gebruik van een apart netwerk voor je slimme apparaten is een goede manier om je privacy te beschermen. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle slimme apparaten compatibel zijn met gastnetwerken. Controleer daarom de handleiding van je apparaat om te zien of het compatibel is met een gastnetwerk.

NordVPN: bescherm je online privacy en veiligheid

Daarnaast zijn er nog een paar aanvullende maatregelen die je kunt nemen:

 • Gebruik sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie. Sterke, unieke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie kunnen het voor potentiële indringers moeilijker maken om toegang te krijgen tot je slimme apparaten.
 • Maak regelmatig een back-up van je data. In geval van een cyberaanval of een technische storing kunnen je data verloren gaan. Door regelmatig een back-up te maken, kun je deze data herstellen mocht er iets misgaan.
 • Schakel spraakherkenning uit als je deze niet nodig hebt. Spraakherkenning is een handige functie, maar het kan ook een privacy risico vormen. Als je spraakherkenning niet nodig hebt, schakel het dan uit.
 • Wees bewust van welke gegevens je apparaten verzamelen. Slimme apparaten verzamelen vaak gegevens over je activiteiten, zoals je temperatuurvoorkeuren, verlichtingsinstellingen en muziekvoorkeuren. Wees je bewust van welke gegevens je apparaten verzamelen en beslis of je deze gegevens wilt delen met de fabrikant of andere derde partijen.
 • Wees kritisch over de claims van fabrikanten. Fabrikanten beweren vaak dat hun slimme apparaten veilig zijn, maar dit is niet altijd het geval. Wees kritisch over de claims van fabrikanten en doe je eigen onderzoek voordat je een slim apparaat koopt.

Door deze tips te volgen, kun je genieten van de voordelen van een smart home zonder je privacy te compromitteren. Ben je op zoek naar een VPN? Kijk dan zeker eens naar de producten van NordVPN.

Mike | Huisvanvandaag

Één gedachte over “Slimme huizen: hoe bescherm je je privacy?

Geef een reactie

Aanbevolen
Een gezond gewicht is belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn. Het vermindert het risico…
Translate »