Smart Lock update

Smart Lock update

Een voordeur die met hetzelfde gemak opent als je auto en vanzelf weer op slot gaat. Super handig wanneer je met je handen vol spullen voor de deur staat  of vaak vergeet de boel weer op slot te draaien. Zo’n slot is iets wat ik echt graag wilde hebben.

Dit was nog ergens eind 2016 en de markt voor slimme sloten was nog niet zo uitgebreid als dat deze nu is.

Sindsdien is er echter veel verandert, vandaar onderstaande update.
De Smart Home markt draait de laatste jaren overuren, met iedere maand fantastische nieuwe producten of verbeteringen van reeds bestaande producten. Waar dit artikel alweer terug dateert van juni 2018, werd het hoog tijd voor een update. Vooral op het gebied van slimme sloten zijn er namelijk de nodige stappen gezet.

In dit artikel konden jullie al lezen dat ik een groot fan ben van de Xiaomi  Smart Home producten. Aangenaam verrast was ik dan ook toen ik de nieuwste versie van hun slimme slot tegen kwam: Xiaomi Mijia smart lock.

Functionaliteiten

Naast het moderne en strak zwarte uiterlijk gaat een groot scala aan functionaliteiten verscholen, zo is de nieuwste telg van de Xiaomi reeks  op verschillende manieren te ontgrendelen:

 •  Vingerafdrukherkenning in de hendel
 • Via wachtwoord of tijdelijk wachtwoord
 • Mobiele telefoon
 • Bluetooth
 • NFC
 • En uiteraard ook nog met een ouderwetse sleutel

Op deze manier kun je dus altijd je huis, ook al is je telefoon leeg, zijn je sleutels kwijt of wat je ook overkomt.

Waarschuwing slot

Daarnaast geeft het slimme slot je een seintje op je mobiel wanneer de deur niet goed gesloten is. Dat dit zeker geen overbodige luxe is mag je van me aannemen!

Koppeling Smart Home

Omdat dit product tot de Xiaomi Smart Home reeks behoort zijn deze producten onderling ook te koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld je verlichting aan laten gaan op het moment dat je binnenkomt, of juist uit laten gaan op het moment dat je vertrekt. Wat te denken van een combinatie de slimme deurbel van Xiaomi.

Xiaomi deurbel

Deze deurbel met camera en bijbehorend 7 inch scherm zorgt ervoor dat je duidelijk kunt zien wie er bij je voor de deur staat, zowel overdag als s’nachts. Dit kan zoal op het scherm of op je telefoon via de bijbehorende app. Er zit ook ondersteuning op voor gezichtsherkenning zodat de camera je  na verloop van tijd zelfs kan vertellen wie er precies voor je deur staat.

Of je dit moet willen is een tweede, aangezien dit via Chinese servers loopt, maar futuristisch is het zeker.

Is bovenstaand model toch net iets te futuristisch voor je? Misschien is dit wat meer klassieke slimme slot van Xiaomi wat voor je.

>>>> Einde Update oktober 2019 <<<<

Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel:

Na enig speurwerk kwam ik terecht bij Invited Smart Lock, een slim slot van eigen bodem.

 Sherlock S2 Smart Door Lock Home Keyless Lock Fingerprint + Password Work Electronic Lock Wireless App Phone Bluetooth Control | Gevonden op Aliexpress.com voor 75,-

De uitstraling van het slot is nog enigszins chique en zou waarschijnlijk niet misstaan op m’n deur. Besteld, betaald en een paar dagen later werd het thuisbezorgd.  Een pakket bestaande uit het slot, de cilinder, normale sleutel en twee afstandsbedieningen met daarin nog twee kleinere reservesleutels. Mochten de batterijen onverhoopt leeg zijn, dan kun je in ieder geval nog binnen. Wel zo fijn, dit blijkt namelijk sneller het geval dan je zou hopen. Het aansluiten van het slot en het koppelen aan de afstandsbediening ging allemaal soepel en zonder problemen, kwestie van gewoon de handleiding volgen. Nadat je alles hebt ingesteld kun je het elektronisch slot eenvoudig openen met de afstandsbediening. De koppeling met HomeWizard word verderop in dit artikel besproken.

 

Eerste ervaringen Invited Smart Lock

In het begin was ik dan ook super blij met het slot en liet dit ook zien aan iedereen die langs kwam. Dit zal de eerste paar maanden zeker van invloed zijn geweest op de batterijduur maar daarover later meer. Een vraag die ik vaak kreeg was of ik niet bang was dat iemand het slot zou kunnen hacken of iets dergelijks. En hoewel dit natuurlijk altijd een risico is, is de Invited Smart Lock net zo veilig als internetbankieren en daar voelen we ons ook niet onveilig bij. Daarnaast is ieder ander slot ook te kraken door een slotenmaker of inbreker en dit kost minder tijd dan je zou denken. 

 

Veiligheid Invited Smart Lock

De Invited Smart Lock is door SKG gekeurd en veilig bevonden.

Er wordt een 2-sterren SKG cylinder meegeleverd met het slot. Hiermee voldoet Invited ook aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). De draadloze signalen tussen de afstandsbediening en het slot worden gecodeerd verstuurd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 128 bits AES encryptie. Elke keer dat er een signaal verstuurd wordt, is deze random vernieuwd. Dit maakt het ‘afluisteren’ van signalen zinloos.

Xiaomi  MIJIA Aqara Smart Lock | Gevonden op Aliexpress.com, thuisbezorgd en al voor €52,-

Koppeling met HomeWizard

Behalve met de afstandsbediening kan je het slot ook koppelen aan de HomeWizard. Het leek er eventjes op dat er ook een koppeling zou komen met Homey maar dit gaat waarschijnlijk niet gebeuren. Helaas maar wel weer een extra reden om de HomeWizard als extra systeem in werking te houden. Via de HomeWizard app kun je vanaf afstand de deur openen met je smartphone. Hiervoor hoef je dus niet eens thuis te gaan, dit gaat gewoon via je 4G of WiFI verbinding. Nog even terugkomend op het stukje veiligheid hierboven kun je dit wel het beste doen via je HomeWizard online account, dit loopt namelijk via een versleutelde verbinding. Het ontgrendelen van je deur via je telefoon is een handige functie, zeker in combinatie met een camera bij de deur.

Klop, klop. Wie is daar?

Eén van de, in mijn ogen, handigste functie is dat je via de HomeWizard App de klop functie kunt activeren, dit kan op gezette tijden of éénmalig. Via deze functie kun je de deur ontgrendelen door een drietal keer kort achter elkaar te kloppen, zonder sleutel of app dus. Stel je deze tijd bijvoorbeeld op schooldagen in rond het tijdstip dat de kinderen thuis komen van school of buitenspelen. Dan kunnen ze zichzelf via de klop methode binnen laten.

 

 

Batterijen

Even terugkomend op de batterijen, er gaan zes stuks AA batterijen in het slot. Destijds op website was vermeld dat deze bij normaal gebruik circa zes maanden mee zouden gaan, deze claim kon ik echter op moment van schrijven niet meer terug vinden. Misschien ligt het aan mij en doe ik de deur gewoon abnormaal vaak open ofzo maar die zes maanden heb ik dus nooit gered. Eerder misschien drie maanden. Dit stoorde me dan ook dusdanig dat ik ergens na de vierde keer batterijen vervangen er wel klaar mee was. En het slot als gevolg hiervan in onbruik raakte. Best wel zonde ook want echt goedkoop was het niet. Fast forward  naar een paar weken geleden. Terwijl ik met een ander hobbyproject bezig was, las ik op Pinterest, je moet immers ergens je inspiratie vandaan halen. Hier las ik dat zes AA batterijen samen 9 volt is. Had ik vroeger wat beter opgelet bij natuurkunde dan was dit allicht parate kennis geweest, maar nu struikelde ik er per ongeluk over. 9 volt adapters zijn overal wel te krijgen en met een beetje mazzel heb je er thuis nog wel een liggen.

 

 

DC 9 volt adapter

Het idee was  dus om de batterijen compleet achterwege te laten en het slot via een 9 volt adapter direct op het lichtnet aan te sluiten. Dit moet uiteraard kunnen in huis, Waarbij je in de juiste draairichting van je deur een stopcontact hebt. Laat in mijn geval nu de meterkast rechts naast de deur zitten, dus dat kan werken.

Echter hoe sluit je dat inwendig zo netjes mogelijk aan en wat doe je met de draad die over je deur loopt? Dat probleem loste zichzelf al op door de adapter. Deze had namelijk DC Male connector zoals ze dat noemen en die past op zijn beurt weer prachtig in een DC Female connector Deze koop je voor weinig op internet maar ik had er toevallig nog één liggen.

Kap verwijderd van het slot, batterijen eruit gehaald en vervolgens de batterijhouder los geknipt, wel zoveel mogelijk draad laten zitten in het slot. De DC Female connector aangesloten op de draadjes, rood op de plus en zwart op de min.

Invited Smart Lock aangesloten op lichtnet dmv 9v adapter
Invited Smart Lock aangesloten op lichtnet dmv 9v adapter

Gekeken waar de RVS kap zich vastklemt op het plastic deel van het slot en vervolgens een tactisch plek aangestipt zodat de draad rechtsonder uit het slot zou komen. Met de ijzer boor een gaatje gemaakt op de aangegeven plek. En de DC Male connector in de DC Female connector, kapje er weer op en de 9 volt adapter in het stopcontact.  Een druk op de knop van de afstandsbediening en warempel, het werkt.  

Slim slot met vingerafdruk, toegangspas, toetscombinatie of sleutel | Gevonden op Aliexpress, thuisbezorgd en al voor € 250,-  

Het werkt dan wel maar esthetisch gezien is het niet echt fraai zo’n electriciteitsdraad dwars over je deur. Het mooiste zou zijn wanneer je de draad daadwerkelijk in de deur weg zou werken. Infrezen leidinglijst of stuk elektriciteitsleiding in deur, (Albastine Houtrotvuller) er overheen smeren, paar keer schilderen en klaar. Leuk wanneer je een nieuwe deur hangt en overal goed over nadenkt van te voren, maar helaas. De deur stond al strak in de lak dus dat gaat niet op. Uiteindelijk toch gekozen voor een leidinglijst, deze zijn zelfklevend en kosten een paar euro bij de bouwmarkt. En gaan per twee stukken van een meter. Ruim voldoende dus en altijd beter als hoe het er eerst uit zag.  Het liefst had ik de leidinglijst in het zwart gehad maar die had de helaas bouwmarkt niet, dus toen maar de aluminium kleur gekozen.  

 

Invited Smart Lock aangesloten op lichtnet dmv 9v adapter
Invited Smart Lock aangesloten op lichtnet dmv 9v adapter

De leidinglijst mag dan misschien geen schoonheidsprijs winnen maar het gemak van een slim slot, zeker samen met de camera, maakt dat ik nu weer veel vaker en makkelijker gebruik van maak. Waarschijnlijk dat de elektriciteitsdraad het op een gegeven moment ook begeeft omdat deze altijd op dezelfde plek dubbel gevouwen wordt. Mocht iemand enig idee hebben hoe vaak zo’n draad kan buigen zonder te breken. Dan hoor ik dat graag van je.

Ondertussen zijn er genoeg alternatieve slimme sloten op de markt, dus welk slim slot zou jouw voorkeur hebben en waarom? Laat het me weten.

ecurity Electronic Combination Door Lock Digital Smart APP WIFI Touch Screen Keypad Password Lock Door Home Office Door Lock | Gevonden op Aliexpress voor € 77,-

 

 

Mike | Huisvanvandaag

8 reacties op “Smart Lock update

 1. Als ik vandaag de dag een nieuw smartslot zou kopen, heb nu ook een invited, dan zou ik kiezen voor een smart lock dat samen kan werken met meerdere platformen voor verdere automatisering.

  1. Enerzijds ben in het met je eens. Hoewel de Invited Smart Lock werkt icm met Homewizard.

   Waar zou je de koppeling met verschillende platformen voor willen gebruiken?

   Zelf zou ik er liever één hebben die werkt met goed beveiligde NFC lezer, om op die manier het snel openen gemakkelijker te laten verlopen. De deur kunnen openen vanaf de bank en dergelijke hoeft niet zo voor mij.

   1. Omdat ik geen fan ben van homewizzard en graag een keuze zou willen hebben om te kunnen kiezen aan welke pakket je de deur koppelt.

    Waarom ik dat zou willen? Het is wel fijn, om zoals je zelf al beschrijft in het artikel over Xiaomi, je andere acties aan het openen van een deur kunt koppelen. Licht aan, belletje laten afgaan etc, natuurlijk kun je dat ook bereiken met additionele oplossingen zoals een raam deur sensor of bewegingsmelder.

    Overigens lijkt het erop dat Ivited smart lock out of business is.

Geef een reactie

Aanbevolen
Een licht- of schemersensor meet de hoeveelheid licht in een bepaalde ruimte en door dit…
Translate »