Niet alles ‘Smart’

Niet alles ‘Smart’

In de zoektocht naar het Slimme Huis hoeft niet alles ‘Smart’ te zijn. Sommige zaken kun je nou eenmaal beter op een eenvoudige manier regelen.

In dit artikel zal ik enkele voorbeelden aanhalen uit mijn eigen Smart Home die wel geautomatiseerd zijn maar niet per se ‘Smart’.

Kokend waterkraan

Zo heb ik in de keuken een kokend waterkraan, geweldige uitvinding waar ik zeer veel gemak van ervaar.  Ik zou dan ook niet meer  zonder willen, ware het niet dat dit feitelijk een extra boiler is die 24 uur per aan staat. En hoewel de aanschafprijs van dergelijke apparaten behoorlijk gedaald is de laatste jaren blijf het wel een boiler die 24 uur per aan staat en dus stroom verbruikt.

De Grohe Red kokend water kraan € 699,-

 

Vandaar dat ik hier een eenvoudige tijdschakelklok tussen heb gezet, deze zorgt ervoor dat de boiler s’nachts geen stroom verbruikt. Bestaan al jaren, kosten weinig en eenmaal ingesteld werken ze altijd.

Kokend water kun je natuurlijk ook op een goedkopere manier regelen door een ‘slimme stekker’ op je waterkoker aan te sluiten. Op deze manier kun je bijvoorbeeld via Google Assistent door middel van spraak je waterkoker aanzetten, of op gezette tijden via een ‘flow’ in Homey.

Inbouw PIR bewegingssensor

Hoewel ieder kantoorgebouw al jaren over een dergelijk systeem beschikt, kom je ze in woningen nog altijd weinig tegen en dat begrijp ik eigenlijk niet. Ik heb het over de inbouw PIR bewegingsschakelaar op het toilet. Deze schakelt gewoon rechtstreeks de lamp aan en uit zonder tussenkomst van een Smart Home Hub. Ik zie namelijk geen enkele reden om dit onnodig ingewikkeld te maken.

  

Mocht je toch bezig zijn aan het plafond of daar niet voor terug deinzen dan is een inbouw oplossing het mooiste weg te werken. Maar aan de andere kant heb je op dit moment waarschijnlijk nog een wandschakelaar welke je eenvoudig kunt vervangen door een PIR schakelaar.

Bouw je liever je eigen PIR sensor via Homeyduino, lees dan hier verder!

 

Automatisch sluitende deuren

In een ander artikel hebben we het al eens over een slimme deurbel met beveiligingscamera en de zin en onzin van slimme sloten gehad.

Maar dit keer  een oplossing voor wat persoonlijk één van mijn grootste ergernissen in huis is namelijk openstaande deuren. De oplossing hiervoor is naast (haast) onzichtbaar ook nog eens energiebesparend, namelijk de inbouw (ketting) deursluiter. Zelf heb ik deze dan ook op de deur naar de woonkamer, toilet en de badkamer.

Installatie is eenvoudig als je een gat kun boren dan kun je dit systeem bevestigen.

 

Heb je zelf nog simpele oplossingen om je huis slimmer te maken? Laat het me weten! Of laat een berichtje in de ‘comments’ achter.

Mike | Huisvanvandaag

Één gedachte over “Niet alles ‘Smart’

Geef een reactie

Aanbevolen
Sinds begin juli is het mogelijk om de Google Assistent op je Sonos speakers te…
Translate »