Wat gebeurt er wanneer je NFC combineert met je Smart Home?
Voordat je in bed stapt houdt je je telefoon tegen de onzichtbare NFC lezer op je slaapkamer aan, deze leest de NFC tag van je telefoon en schakelt automatisch alle verlichting in huis uit en controleert of de voordeur wel op slot is.
Met deze techniek uit de jaren 60 kan er veel, heel veel. Grote kans dat je smartphone het heeft en anders je bankpas of OV-chipkaart wel. Maar wat is NFC nu eigenlijk, waar komt het vandaan en nog belangrijker, wat kan je er allemaal mee?
NFC & RFID
Om te begrijpen wat NearField Communication, of kortweg NFC is, moeten we eerst begrijpen wat Radio-Frequency IDdentification, kortweg RFID is. RFID stamt uit de jaren 60 en is destijds ontwikkeld door twee medewerkers van Philips. Zij ontdekten een manier om dergelijke chips op korte afstand uit te kunnen lezen.
Waar RFID enkel diende om informatie op te slaan en te verzenden op basis van éénrichtingsverkeer, heeft de latere samenwerking met Sony tot de ontwikkeling van NFC geleid. Het grote verschil tussen deze twee is dat NFC in twee richtingen werkt en het hierdoor de ontvangen signalen ook verwerken. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de ontwikkeling allerlei soorten passen die gebruik maken van dit protocol, onder andere je bankpas, OV-chipkaart en diverse soorten toegangspassen. Ook mobiele apparaten zie je hier steeds vaker mee uitgerust, Smartphones, luidsprekers en routers zijn hier voorbeelden van.
Smart Home toepassingen
Allemaal leuk en aardig maar hoe pas je deze techniek nu toe in je Smart Home? Homey beschikt ook over een NFC lezer, deze bevind zich aan de bovenkant van de bol. Wanneer je een voor Homey bekende NFC tag over de bovenkant haalt kan deze dus als ’trigger’ gebruikt worden in een ‘flow’.
Je kunt op deze manier ieder gezinslid een eigen ‘unieke’ NFC tag geven, waarmee ieder zijn eigen ‘flow’ kan starten. Bij thuiskomst bijvoorbeeld, NFC tag van zoonlief over de NFC lezer en de boxen gaan aan, spotify afspeellijst begint automatisch. Vader of moeder die aan het werk zijn krijgen een berichtje op hun telefoon dat iemand thuis komt of juist weggaat.
Iedere ‘flow’ die je kunt bedenken, kun je koppelen via NFC. Mocht ik bijvoorbeeld naar bed gaan voordat de ‘Nachtmodus flow’ word geactiveerd, dan gebruik ik de NFC van mijn telefoon in combinatie met Homey om al de verlichting in één keer uit te schakelen.
Toch liever aan de slag met kant en klare sensoren? Lees hier verder.
Telefoon met NFC en Homey
Wanneer ik mijn telefoon, die ook over NFC beschikt s’avonds boven de NFC lezer van Homey houdt dan schakelt deze automatisch de ‘Nachtstand flow’ in werking waardoor alle lampen in huis uitgeschakeld worden. Een handige ‘flow’ waar ik dan ook vaak gebruik van maak. Nadeel is echter wel dat je dus altijd fysiek naar Homey moet lopen, op het moment dat ik naar bed ga is dit geen bezwaar, dan ben ik immers toch al onderweg.
Losse NFC lezer
Makkelijker is het wanneer je een losse NFC lezer in huis hebt die met Homey kan communiceren. Deze kun je overal plaatsen, zolang je maar WiFi dekking hebt en ze zijn klein van stuk. Het makkelijkste is om deze via een micro usb oplader op het lichtnet aan te sluiten. Maar een makkelijk te verplaatsen variant met een powerbank als voeding kan ook.
Hier in huis gebruiken we een dergelijke NFC lezer voor onze zoon (1,5 jaar oud) om zelf iets op te kunnen zetten op Youtube. Door afbeeldingen van zijn favoriete tekenfilm figuren op NFC kaarten te plakken. Nu kan hij een afbeelding naar keuze pakken en deze vervolgens over de NFC sensor heen halen die onder de salontafel bevestigd is. Vervolgens start de televisie op en begint het Youtube kanaal naar keuze te spelen. Om de ouderwetse “vierkante ogen” te vermijden kun je eenvoudig in de ‘flow’ een tijdslimiet instellen.
MFRC-522 RFID
Hiervoor heb je nodig een MFRC-522 RFID lezer en bijvoorbeeld een ESP8266 WiFi board. Het mooiste van dit alles is dat ze eenvoudig, voor weinig geld zelf te bouwen zijn en via Homeyduino gemakkelijk aan Homey te koppelen zijn.
Benieuwd hoe je zelf een NFC lezer maakt? Je leest het hier!
Één gedachte over “Wat gebeurt er wanneer je NFC combineert met je Smart Home?”