Slimme verlichting

Slimme verlichting

 

Slimme verlichting is verlichting die automatisch aan- of uitschakelt aan hand van bepaalde triggers, zoals bijvoorbeeld beweging, tijdstip, zonnestand, agenda, wekker of aan- of afwezigheid van een persoon. Daarnaast kan de verlichting uiteraard ook bediend worden door middel van smartphone of computer.

Je verlichting slimmer maken kan op twee verschillende manieren:

  • Lampen vervangen – De lampen vervangen is de snelste manier om je verlichting slimmer te maken. Je vervangt gewoon eenvoudig het peertje door z’n slimme variant, installeert de lamp via de app of smart home hub en je verlichting kan nu slim aangestuurd worden.

 

  • Schakelaars vervangen – Een andere manier om je verlichting slim te maken is door het schakelmateriaal (de wandschakelaars) te vervangen door een slimme schakelaar, die bijvoorbeeld bediend kan worden via een smart home protocol. Deze methode vergt iets meer werk, maar is met name geschikt wanneer je bijvoorbeeld inbouwspots in het plafond hebt zitten. Een ander voordeel is, afhankelijk van de slimme schakelaar die je kiest, dat de lamp zowel via je slimme huis als via de schakelaar geschakeld kan worden.

 

Slimme lampen, qua fabrikanten is er een groot aanbod in iedere denkbare prijsklasse op de markt, dit varieert van de bekende Philips Hue lampen tot IKEA’s eigen merk slimme lampen, tot prijsvechter TUYA op aliexpress.  Dergelijke lampen zijn verkrijgbaar met verschillende domotica protocollen zoals bijvoorbeeld bluetooth, zigbee of z-wave. En zijn voor een goede werking al dan niet afhankelijk van een zogeheten Bridge.

 

Slimme schakelaars zijn er ook in een groot assortiment met ondersteuning voor verschillende protocollen. Naast de vervanging van je inbouwschakelaars heb je ook diverse draadloze varianten, sommige in de vorm van een wandschakelaar en andere die meer op een afstandsbediening lijken. Zo heeft Philips Hue bijvoorbeeld een kruising hiertussen met een afstandsbediening met wandbevestiging.

 

 

Mike | Huisvanvandaag

Translate »