The Internet of Things
Wat is ’the Internet of Things’ of kortweg IoT? Misschien wel de meeste gehoorde kreet op internetgebied van de afgelopen paar jaar. Maar wat betekent het nu eigenlijk?
Volgens Wikipedia betekent het zoiets als:
‘Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen’.
Oftewel apparaten die via internet met elkaar kunnen praten en gegevens kunnen delen. Maar wat betekent dit nu in de praktijk?
Verleden
Voorheen had je ook sensoren die bepaalde zaken konden meten, denk bijvoorbeeld aan een luchtvochtigheidsmeter. Dit is een apparaat wat de luchtvochtigheid in huis kan meten, deze mag variëren tussen bepaalde waardes maar is van grote invloed op het binnenklimaat, meer daarover lees je hier. Voorheen kon deze sensor alleen de gemeten waardes weergeven en meer ook niet.
Heden
Met de komst van ’the Internet of Things’ kan diezelfde sensors, die nu aangesloten is op een goedkoop board met WiFi, deze gegevens doorsturen naar de Smart Home Hub. Waar deze gegevens op hun beurt weer een ‘flow’ kunnen ’triggeren’ die je er bijvoorbeeld aan herinnert om een raam open te zetten, of nog makkelijker automatisch je huis ventileert..
Als het belangrijkste aspect van het Internet der dingen wordt genoemd: de mogelijkheden die ontstaan wanneer fysieke objecten en de virtuele wereld samenkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koppeling tussen je agenda en je Smart Home. Of een slim deurslot zodat je nooit meer hoeft af te vragen of je deur nu wel goed dicht hebt gedaan.
Spin in het web
In deze visie spelen de ‘IoT’ apparaten de rol van doorgeefluik, ze nemen wat waar (sensor input) en geven dit door, aan in ons geval de Smart Home Hub, wat op zijn beurt weer een actie in werking zet. Vooralsnog kun je dus niet zonder de Smart Home Hub, dit is je spin in het web, wellicht dat dit in de toekomst compleet anders word. Grote spelers zoals bijvoorbeeld Google of Apple kunnen de Smart Home Hub eenvoudig vervangen door je Smart Phone.
Toekomst
De ontwikkelingen gaan erg snel tegenwoordig, dus we wachten vol spanning af wat de toekomst ons brengt. Duidelijk is het wel dat er mooie dingen staan te gebeuren. Door de komst van goedkope sensors uit China word het ook steeds makkelijker om sensors naar eigen wens in elkaar te knutselen. Dit vergt wel wat tijdsinvestering en uitzoekwerk, maar is vaak vele malen goedkoper dan wanneer je een vergelijkbare sensor in de winkel zou kopen. De komst van deze goedkope sensors zorgt er op zijn beurt ook weer voor dat het voor steeds meer mensen interessant word om te beginnen met Domotica.
Als je kijkt wat het enkel jaren geleden nog koste om een camera beveiligingssysteem aan te laten sluiten, terwijl je vergelijkbare of betere systemen koopt voor een paar tientjes en deze met gemak zelf aansluit. Deze deurbel camera bijvoorbeeld.
Zelf wacht ik de toekomst vol spanning af, er staan ons een hoop mooie dingen te gebeuren. Wat zijn jullie verwachtingen voor de toekomst? Laat het me weten, ik ben benieuwd!
Met een kant-tekening – De meeste Wifi modules maken gebruik van het 802 protocol en zijn daarom ook niet afhankelijk de zg. Smart hubs ..