In 4 stappen naar je eigen Smart Home

Je huis slim maken lijkt een moeilijke opgave. Door de stortvloed aan producten, merken en verschillende protocollen raak je snel het overzicht kwijt.
Vandaar dat ik hieronder een kort stappenplan heb neergezet waar je op moet letten als je je huis wilt automatiseren.
- Wat wil je bereiken?
- Welke Smart Home aansturing?
- Hoe koppel je Slimme apparaten
- Het nut van Flows of Routines
- Conclusie
Stap 1: Wat wil je bereiken?
Misschien wel de belangrijkste stap van allemaal. Wat wil je bereiken met je Smart Home? Wil je apparaten zoals je verlichting, stofzuiger, televisie en muziekinstallatie via spraakbesturing aan kunnen sturen? Of wil je juist dat alles automatisch verloopt met zo min mogelijk bemoeienis? Verwarming en verlichting die weten of je thuis bent of juist niet en zich hierop aanpassen, met verlichting die automatisch aanschakelt wanneer je er bent of juist om je aanwezigheid te simuleren wanneer je dit niet bent?
Stap 2: Welke Smart Home aansturing?
Dit is het feitelijke ‘brein’ van je slimme huis, de aansturing van je apparaten en zorgt voor de communicatie tussen je slimme stekkers, sensoren en dergelijke. Wekelijks komen er nieuwe producten op de markt. Belangrijkste is dat je hier een toekomstbestendig product kiest, liefst één die zoveel mogelijk verschillende protocollen ondersteund.
Nest Hub
Sinds de Nederlandse release op 28 Mei 2019 is de Nest Hub, voorheen Google Home HUB, volledig in het Nederlands beschikbaar. Deze Slimme Speaker met scherm combineert het beste van spraakbediening met een overzichtelijke interface. Het touchscreen kan tevens gebruikt worden als bedieningspaneel voor je slimme lampen en apparaten.
Meer over de (on)mogelijkheden en de eerste ervaringen lees je hier.
Google Home
Een vaak eerste kennismaking met Domotica voor veel mensen is de Google Home Mini, deze kleine betaalbare speaker van Google werkt door middel van spraakbediening. Deze speaker is gekoppeld aan je Gmail en heeft zo inzage in je Agenda, kan producten toevoegen aan je boodschappenlijstje, wekkers zetten en dient wanneer gecombineerd met een Chromecast als spraakbediening voor je Netflix of Spotify account. Leuk en de spraakbediening werkt prima, zowel in het Nederlands als gecombineerd met een tweede taal als bijvoorbeeld Engels is geen probleem.
Behalve de Goole Home Mini is er ook de wat grotere Google Home, deze heeft aanzienlijk beter geluid en zoals hierboven al aangeven, de sinds 28 Mei 2019, beschikbare Nest Hub.
Wat zijn de verschillen tussen de Google Home en de Google Home Mini?
Wat ingewikkeldere zaken kun je instellen via Google Routines. Hiermee schakel je bijvoorbeeld met zonsondergang de lampen automatisch aan. Mijn verwachting is de Google dit de komende jaren dan ook fors uit gaat breiden. Maar op dit moment zijn er andere spelers op de markt die meer bieden.

Homey
Zelf heb ik al jaren Homey als aansturing van m’n Smart Home. Dit is een volledig Nederlands product wat destijds via Kickstart gelanceerd is, maar ondertussen zijn bestaansrecht heeft bewezen. Het grote voordeel van HomeyHomey is dan ook de grote verscheidenheid aan protocollen en merken die het ondersteund. Lees hier alles wat je moet weten over Homey.
Xiaomi
Met Google of Homey kun je diverse andere merken en protocollen koppelen, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om alles van één en dezelfde fabrikant te nemen. Een speler die hard in opkomst is is dan ook Xiaomi. Bekend van zijn betaalbare maar kwalitatief goede telefoons, maar ondertussen ook een grote speler in de Domotica markt, met bijzondere producten zoals de Xiaomi Magic Cube. Behalve dat deze producten goed werken en een strak design hebben, zijn ze ook nog eens hartstikke betaalbaar. Lees hier je hoe je huis automatiseert met Xiaomi.
Stap 3: Hoe koppel Slimme apparaten
Nadat je een Smart Home HUB gekozen hebt wil je hier uiteraard zoveel mogelijk apparaten aan koppelen. Enkele van de mogelijkheden zijn dat je kant en klare sensoren, schakelmaterieel en lampen koopt. Zoals hierboven al aangegeven is met name Xiaomi erg betaalbaar. Maar je kunt het zo gek maken als dat je zelf wilt. Voor de hobbyisten is er ook de mogelijkheid om zelf te knutselen, zelf heb ik dan ook de nodige sensoren zelf gebouwd. Gebruikmakend van Homeyduino (Arduino gekoppeld met Homey) bouw je je eigen sensoren op maat.
Stap 4: Het nut van Flows of Routines
Flows of Routines, verschillende namen met hetzelfde doel. Door middel van een ’trigger’ zoals bijvoorbeeld een tijdstip, bewegingsdetectie of zonnestand word een flow of routine gestart. Hiermee word in één moeite een aantal lampen of apparaten in- of uitgeschakeld.
Homey Flows
Je kunt dit zo gek maken als je zelf wilt, in mijn eigen setup is m’n agenda aan m’n Smart Home HUB gekoppeld, hierdoor schakelt s’ochtends automatisch de verlichting aan hand van afspraken in m’n Google Agenda en schakelt deze uit wanneer ik de deur uit loop. In Homey 2.0 is een vergelijkebare functie standaard ingebouwd onder de noemer ‘Wekkers’.
Google Routines
Bij Google noemen ze dit Routines, één en ander kun je instellen via de Google Home app. Hoe je dat precies doet lees je hier. In de toekomst zal deze functionaliteit naar verwachting steeds verder uitgebreid worden.
Conclusie
Een goed doordacht plan is geen overbodige luxe wanneer je je huis wilt automatiseren. Op die manier kun je immers alles goed inbouwen en netjes wegwerken. Maar zelfs wanneer je dit niet doet kun je gewoon beginnen, met alle draadloze technologieën vandaag de dag kun je klein beginnen en je Domotica systeem steeds verder uitbreiden. Met een systeem als Homey kun je werkelijk nog alle kanten op maar wil je vooral gebruiksgemak kies dan voor Google of Xiaomi.
Met name Google is erg gebruiksvriendelijk maar aan de andere kant betaal je daar ook voor, zowel financieel als met persoonlijke informatie.