Huis van de Toekomst

Huis van de Toekomst

Het was ergens halverwege de jaren 90, de lange autorit naar Rosmalen waar geen eind aan leek te komen is nu slechts nog een vage herinnering. Wat me nog wel als de dag van gisteren bijstaat is de indruk die het Huis van de Toekomst op me maakte.

Als kleine jongen in het pre-internet tijdperk was het zien van zoveel technologische vooruitgang dan ook bijna niet te bevatten. Termen als Domotica of Smart Home bestonden nog niet, maar dat was wel wat ik zojuist had gezien. Mijn interesse was gewekt!

Zo beschikte het huis destijds al over klimaatbeheersing,  schermen waarmee je kon beeldbellen,  pasjes voor identificatie en toegang, zonnecellen,  een systeem dat werkte met spraakherkenning  en nog talloze andere innovaties. Werd er al gesproken over de opvolger van televisie, namelijk High Definition TeleVision (HD TV) in 1989 al! En wat te denk van Glasvezelkabel, in 1990 al bekend om zijn ongekende mogelijkheden, in 2018 buiten de Randstad nog altijd amper beschikbaar.

Vanaf dat moment was het voor mij duidelijk:

ik wilde ook in het Huis van de Toekomst wonen!

 

Mascotte Autotron
De in de vergetelheid geraakte mascotte van Autotron
Wachten, wachten en nog eens wachten

In de jaren erna zat ik dan ook vol spanning te wachten tot al deze producten op de markt zouden komen. Maar het wachtte duurde lang, te lang.  De laatste jaren zit Domotica en Smart Home ontwikkeling gelukkig in een stroomversnelling.

Met een wildgroei aan verschillende Domotica systemen, protocollen en producten.  Toen ik dus enkele jaren geleden mijn huidige woning kocht en deze met de nodige hulp van mijn ouders grondig opknapte, was er maar één vraag die beantwoord moest worden:

Hoe ver zou je kunnen komen met het bouwen van eigen Huis van de Toekomst? Maar dan met (betaalbare) producten, die vandaag de dag voor iedereen beschikbaar zijn.

 

Chriet Titulaer Huis van de Toekomst
Chriet Titulaer, de man achter het huis van de toekomst.
Betaalbaar Smarthome

Dit blog is dan ook een verslag van mijn zoektocht naar het bouwen van een echt Smart Home, maar dan wel met betaalbare en al beschikbare Domotica producten.  Omdat er zoveel verschillende Domotica merken en producten bestaan en Smart Home volop in ontwikkeling is, is het belangrijk dat je een Smart Home Hub hebt die met meerdere protocollen overweg kan. Zo had ikzelf in eerste instantie de HomeWizard, welke destijds prima voldeed maar door de jaren enigszins achterhaald is.

Homey, Smart Home Hub van Nederlandse bodem.
Homey, Smart Home Hub van Nederlandse bodem.
Homey

Tegenwoordig heb ik dan ook Homey als centraal aansturingspunt, een product welke trouwens net als de HomeWizard gewoon uit Nederland komt. Het voordeel van Homey is dat deze meerdere protocollen ondersteund en een actieve community heeft die zowel apps ontwikkelen  als ideeën deelt.  Wil je meer weten over mijn ervaringen met Homey of HomeWizard?

Meer weten over hoe je zelf sensoren kunt bouwen voor door middel van Homeyduino? Klik dan hier!

Google Home 

Ook de Google Home Mini is tegenwoordig haast onmisbaar geworden in mijn huis, waarom dat zo is lees je hier en hoe je bijvoorbeeld Routines instelt lees je hier.

Ben je net als ik enthousiast over Domotica en Smart Home ontwikkeling of ben je hier zelf ook mee bezig laat dan even een berichtje achter.  Voor vragen of opmerkingen kun je ook altijd contact opnemen.

 

Mike | Huisvanvandaag

Geef een reactie

Aanbevolen
De nieuwe Homey Early 2019 van Athom kun je op verschillende plaatsen kopen voor €…
Translate »