Autotron Rosmalen en het Huis van de Toekomst
Het was ergens halverwege de jaren 90, de lange autorit naar Rosmalen waar geen eind aan leek te komen is nu slechts nog een vage herinnering. Wat me nog wel als de dag van gisteren bijstaat is de indruk die het Huis van de Toekomst op me maakte.
Als kleine jongen in het pre-internet tijdperk was het zien van zoveel technologische vooruitgang dan ook bijna niet te bevatten. Termen als Domotica of Smart Home bestonden nog niet, maar dat was wel wat ik zojuist had gezien. Mijn interesse was gewekt!
Zo beschikte het huis destijds al over klimaatbeheersing, schermen waarmee je kon beeldbellen, pasjes voor identificatie en toegang, zonnecellen, een systeem dat werkte met spraakherkenning en nog talloze andere innovaties. Werd er al gesproken over de opvolger van televisie, namelijk High Definition TeleVision (HD TV) in 1989 al! En wat te denk van Glasvezelkabel, in 1990 al bekend om zijn ongekende mogelijkheden, in 2018 buiten de Randstad nog altijd amper beschikbaar.
Vanaf dat moment was het voor mij duidelijk:
ik wilde ook in het Huis van de Toekomst wonen!
Wachten, wachten en nog eens wachten
In de jaren erna zat ik dan ook vol spanning te wachten tot al deze producten op de markt zouden komen. Maar het wachtte duurde lang, te lang. De laatste jaren zit Domotica en Smart Home ontwikkeling gelukkig in een stroomversnelling.
Met een wildgroei aan verschillende Domotica systemen, protocollen en producten. Toen ik dus enkele jaren geleden mijn huidige woning kocht en deze met de nodige hulp van mijn ouders grondig opknapte, was er maar één vraag die beantwoord moest worden:
Hoe ver zou je kunnen komen met het bouwen van eigen Huis van de Toekomst? Maar dan met (betaalbare) producten, die vandaag de dag voor iedereen beschikbaar zijn.
Betaalbaar Smarthome
Dit blog is dan ook een verslag van mijn zoektocht naar het bouwen van een echt Smart Home, maar dan wel met betaalbare en al beschikbare Domotica producten. Omdat er zoveel verschillende Domotica merken en producten bestaan en Smart Home volop in ontwikkeling is, is het belangrijk dat je een Smart Home Hub hebt die met meerdere protocollen overweg kan. Zo had ikzelf in eerste instantie de HomeWizard, welke destijds prima voldeed maar door de jaren enigszins achterhaald is.
Homey en Google’s Nest
Tegenwoordig heb ik dan ook Homey als centraal aansturingspunt, een product welke trouwens net als de HomeWizard gewoon uit Nederland komt. Het voordeel van Homey is dat deze meerdere protocollen ondersteund en een actieve community heeft die zowel apps ontwikkelen als ideeën deelt. Wil je meer weten over mijn ervaringen met Homey of HomeWizard?
Ter ondersteuning heb ik diverse Google producten uit de Nest reeks, onder andere een Nest hub en de Google Home mini, hiervoor kun je allerlei Routines instellen om ze één en ander te automatiseren in je woning. Tevens werken deze producten goed samen met Homey om zo een volwaardige spraakondersteuning te bieden.
Zelfbouw sensoren
Combineer bovenstaande producten met de mogelijkheid tot het zelf bouwen van allerlei sensoren en de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Uiteraard kun je vrijwel alles wat je zelf bouwt ook kant en klaar kopen, maar de daadwerkelijke voldoening is vele malen groter wanneer je iets, op maat, maakt voor jezelf of iemand anders. Bekijk daarom ook zeker eens de verschillende Homeyduino projecten ter inspiratie.
Ben je net als ik enthousiast over Domotica en Smart Home ontwikkeling of ben je hier zelf ook mee bezig laat dan even een berichtje achter. Voor vragen of opmerkingen kun je ook altijd contact met me opnemen.