Homey Pro

Homey Pro

Als trouwe Homey-gebruiker van het eerste uur, sinds ik de 2014 Kickstarter-versie heb aangeschaft, was ik enorm enthousiast toen ik van Athom de kans kreeg om hun nieuwste product uit te proberen: de Homey Pro 2023-uitvoering, met een ethernetadapter. Ik was erg benieuwd hoe deze upgrade zou bevallen en wat voor nieuwe mogelijkheden het met zich mee zou brengen. In deze review deel ik dan ook graag mijn ervaringen en ontdekkingen met jullie!

Het oog wil ook wat

Waar de oorspronkelijk uitvoering de vorm van een futuristische witte bol met LED strip had waarin alle connectiviteit was weggewerkt, zijn ze bij Athom sinds de introductie van de Homey Bridge op een slankere en modernere stijl overgestapt, welke ook terugkomt bij de Homey Pro. Deze minimalistische vormgeving komt wat beter tot zijn recht in de gemiddelde woonkamer, zonder dat je hierbij op connectiviteit in moet leveren.

Ondanks de verandering in uiterlijk, heeft Athom ervoor gezorgd dat de functionaliteit van de Homey Pro niet wordt aangetast. De connectiviteitsopties zijn nog steeds uitgebreid en geavanceerd, waardoor je eenvoudig al je slimme apparaten kunt bedienen en automatiseren. Of het nu gaat om het regelen van je verlichting, het aanpassen van de thermostaat of het beheren van je beveiligingssysteem, de Homey Pro biedt een naadloze integratie en bediening.

Snelheid

Waar voor mij persoonlijk de grootste winst tussen m’n oude Homey en Homey pro 2023 in zit, is de snelheidswinst. Spraakcommando’s worden veel sneller uitgevoerd in vergelijking met eerst. Hoewel een snellere uitvoering van spraakcommando’s zeker een voordeel kan zijn, zijn er andere aspecten die ook van belang zijn.

Naast de snelheidswinst zijn er andere aspecten die ook van belang zijn bij de overstap van mijn oude Homey naar de Homey Pro 2023. Ten eerste is de verbeterde verwerkingssnelheid van spraakcommando’s een enorme plus. Het feit dat mijn spraakopdrachten nu veel sneller worden uitgevoerd, zorgt voor een naadloze en efficiënte bediening van mijn slimme apparaten.

Daarnaast biedt de Homey Pro 2023 ook meer geavanceerde functionaliteiten en mogelijkheden. Met een grotere verwerkingskracht en verbeterde algoritmen kan ik nu complexere automatiseringen en scenario’s creëren. Dit opent de deur naar een volledig gepersonaliseerde en intelligente woonervaring.

Bovendien heeft de Homey Pro 2023 een uitgebreidere compatibiliteit met een breder scala aan slimme apparaten en protocollen doormiddel van de (toekomstige) ondersteuning voor Matter en Thread.
Een ander belangrijk aspect is de verbeterde stabiliteit en betrouwbaarheid van de Homey Pro 2023. Door de geoptimaliseerde hardware en software is het systeem minder gevoelig voor storingen en crashes en door de combinatie met ethernet adapter beschikt deze ook over een stabielere internetverbinding. Dit betekent dat ik altijd kan vertrouwen op een vlekkeloze werking van mijn smart home.

Smart Home Alleskunner

Athom biedt een unieke benadering in de competitieve wereld van smart home fabrikanten. Terwijl andere bedrijven strijden om een prominente plek in je huis, proberen ze je te overtuigen om zoveel mogelijk van hun producten te kopen. Homey daarentegen doet het net anders.

Met behulp van ‘flows’, maakt Homey het mogelijk om met het grootste gemak sensoren van fabrikant A te koppelen aan de slimme stekkers van fabrikant B. Dit stelt gebruikers in staat om complexe scenario’s te creëren, waarbij verschillende smart home producten van diverse merken en prijsklassen naadloos samenwerken.

Met de flexibiliteit van Homey Pro, kunnen gebruikers hun smart home naar hun eigen wensen en behoeften aanpassen. Of het nu gaat om het inschakelen van de verlichting wanneer de bewegingssensor wordt geactiveerd, het aanpassen van de thermostaat op basis van de buitentemperatuur, of het automatisch sluiten van de gordijnen wanneer de zon ondergaat – de mogelijkheden zijn eindeloos.

Met Athom’s innovatieve aanpak wordt het creëren van een slim huis eenvoudiger dan ooit tevoren. In plaats van vast te zitten aan één merk of beperkt te zijn tot specifieke producten, kunnen gebruikers gebruik maken van de beste sensoren, stekkers en andere slimme apparaten die op de markt verkrijgbaar zijn. Dit stelt je in staat om een volledig geïntegreerd en intelligent huis te creëren, waarbij je zo profiteert van de nieuwste technologieën en functionaliteiten.

Homey biedt hierbij een revolutionaire benadering van domotica, waarbij de focus ligt op het gemakkelijk verbinden en samenwerken van verschillende smart home producten. Doormiddel van flows kunnen gebruikers complexe scenario’s creëren en profiteren van de diversiteit en prijsklassen van verschillende fabrikanten. Het resultaat is een slimme woning die perfect aansluit bij de behoeften en voorkeuren van de gebruiker.

Homey pro met ethernet adapter
Homey pro met ethernet adapter

Flows en Advanced Flows

Bij het maken van routines met bijvoorbeeld Google Home, die op dit moment nog niet erg complex zijn (hoewel dit zal veranderen door AI), heb je bij Athom Flows de mogelijkheid om te bepalen welke trigger of welk apparaat welke actie activeert.

Hierbij kun je gebruik maken van een uitgebreid aanbod van aanvullende voorwaarden en mogelijkheden. Voor mensen die net beginnen met een slim huis zijn de ‘flows’ meer dan voldoende om complexere acties te bereiken dan wat je zou kunnen doen met Google, Alexa of Apple.

Maar voor degenen die nog meer willen, biedt Athom ook de ‘Advanced Flows’. Deze mogelijkheden gaan zelfs nog verder. De opties van Advanced Flows worden duidelijk uitgelegd op de website van Homey zelf. En als dat nog niet genoeg is, is er Homeyscript voor de echte enthousiastelingen. Met Homeyscript kun je werkelijk alles naar jouw wens aanpassen.

Koppeling met Google Home

Hoewel de kracht van Homey vooral ligt in het creëren van naadloze en geautomatiseerde ‘flows’, is spraakbesturing vaak het ultieme doel voor veel smart home-gebruikers. Ondanks dat de Homey Pro op zichzelf geen spraakbesturing ondersteunt, kun je dit toch gemakkelijk realiseren door je Google Home-account te koppelen aan je Homey-account.

Zodra deze koppeling is gemaakt, kun je je apparaten synchroniseren en ze vervolgens eenvoudig aansturen met spraakcommando’s via je Google Home of de Google-assistent op je telefoon. Dit opent een wereld van mogelijkheden en gemak, waarbij je simpelweg tegen je slimme assistent praat om je verlichting aan te zetten, de thermostaat aan te passen, muziek af te spelen of zelfs je gordijnen te openen.

Spraakbesturing biedt een intuïtieve en handsfree manier om je smart home te bedienen. Het stelt je in staat om moeiteloos verschillende apparaten en functies te beheren, zonder dat je fysieke knoppen hoeft in te drukken of door apps hoeft te navigeren. Met slechts een eenvoudig spraakcommando kun je je Homey laten weten wat je wilt dat er gebeurt, en het zal direct reageren.

Hoewel de kracht van Homey voornamelijk in het maken van ‘flows’ ligt, kun je met de koppeling van je Google Home-account en je Homey-account genieten van de ultieme smart home-ervaring met spraakbesturing. Het gemak, de veelzijdigheid en de handsfree bediening maken het mogelijk om je huis te transformeren in een intelligent en responsief thuis, waar je alleen maar hoeft te praten om alles gedaan te krijgen.

Connectiviteit

De Homey Pro 2023 biedt niet alleen een breed scala aan communicatieprotocollen, maar ook een uitgebreid scala aan opties om je slimme huis te integreren. Of je nu je verlichting wilt regelen, je thermostaat wilt aanpassen of je beveiligingssysteem wilt beheren, deze krachtige smart home-hub staat voor je klaar.

Met ondersteuning voor Zigbee, Z-Wave, 433 MHz en infrarood, kan de Homey Pro moeiteloos communiceren met een breed scala aan apparaten en protocollen. Of het nu gaat om het aansturen van slimme lampen, het regelen van slimme thermostaten of het beheren van beveiligingscamera’s, de Homey Pro biedt een indrukwekkende reeks opties.

Daarnaast biedt de Homey Pro de flexibiliteit om draadloos te communiceren met je slimme apparaten, maar je kunt ook kiezen voor de optionele ethernet adapter voor een nog stabielere verbinding. Dit zorgt ervoor dat je altijd een betrouwbare en stabiele verbinding hebt, zelfs in situaties waarin je geen internet hebt.
En als je een keer geen internet hebt, hoef je je geen zorgen te maken. De Homey Pro kan nog steeds lokaal worden aangestuurd, zij het niet buitenshuis. Dit betekent dat je nog steeds volledige controle hebt over je slimme apparaten, zelfs als je geen internetverbinding hebt.


Hier is een overzicht van de ondersteunde protocollen en wat je ervan kunt verwachten:

Wi-Fi (802.11b/g/n/ac, 2,4 GHz en 5 GHz): Als het gaat om de wereld van slimme apparaten, is Wi-Fi een bekende en betrouwbare speler. Het biedt niet alleen snelle verbindingen, maar ook een breed bereik, waardoor het ideaal is voor de meeste slimme apparaten.

Zigbee: Speciaal ontworpen voor slimme toepassingen, blinkt Zigbee uit in energie-efficiëntie en biedt het een indrukwekkend bereik. Dit protocol is een favoriet geworden in de wereld van domotica.

Z-Wave Plus: Voor degenen die op zoek zijn naar robuustheid en bereik is Z-Wave Plus een uitstekende keuze. Deze verbeterde versie van het Z-Wave-protocol biedt snellere gegevensoverdracht en een groter bereik.

Infrarood: Infraroodtechnologie wordt nog steeds veel gebruikt in huishoudelijke apparaten zoals televisies, airconditioners en soundbars. Met de ondersteuning voor dit protocol kun je deze apparaten naadloos integreren in je slimme ecosysteem.

433 MHz RF: Apparaten met een laag stroomverbruik, zoals sensoren, vinden hun perfecte metgezel in het 433 MHz RF-protocol. Het zorgt voor efficiënte draadloze communicatie voor deze specifieke categorie.

Bluetooth Low Energy (BLE): Ontworpen met energie-efficiëntie in gedachten, is BLE ideaal voor wearables en andere apparaten waar batterijduur cruciaal is.

Matter: Een boeiend protocol dat tot stand is gekomen dankzij samenwerking tussen tech-reuzen zoals Apple, Google en Amazon. Matter is bedoeld om een uniforme communicatiestandaard te bieden voor slimme apparaten, waardoor ze naadloos met elkaar kunnen praten.

Thread: Nog een protocol dat zich richt op energiezuinigheid en indrukwekkend bereik voor je slimme apparaten. Het is een geweldige aanvulling op het palet van ondersteunde protocollen in de Homey Pro 2023.

Met de slimme schakelaars van Fibaro automatiseer je alles van je lampen tot aan je rolluiken.

De juiste plek voor Homey

Het vinden van de juiste plek voor Homey kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om een centrale locatie te kiezen waar Homey vrij kan opereren zonder obstakels zoals wanden, muren of andere belemmeringen die de signalen van de verschillende protocollen kunnen verstoren.

In mijn eigen zoektocht naar de perfecte plek voor de aansturing van mijn Walli rolluiken, heb ik gemerkt dat protocollen zoals Z-Wave (zoals de Walli producten van Fibaro) en Zigbee enigszins flexibiliteit bieden. Door het toevoegen van extra apparaten kan het signaal worden versterkt en kan een mesh-netwerk worden gevormd, waarbij elk toegevoegd apparaat het netwerk uitbreidt.

Ondanks deze optie bleef het toch een uitdaging om de ideale locatie te vinden. Het vergde wat puzzelwerk en experimenteren om de beste positie te bepalen. Het is belangrijk om rekening te houden met de afstand tussen Homey en de apparaten die je wilt aansturen, evenals mogelijke obstakels in de omgeving.

Uiteindelijk vond ik een centrale plek waar Homey optimaal kon functioneren en zonder problemen de signalen kon verzenden naar mijn Walli rolluiken. Het is een kwestie van geduld, trial-and-error en het vinden van de juiste balans tussen afstand en signaalsterkte.

Met de juiste locatie voor Homey kun je genieten van een probleemloze bediening van je apparaten en een naadloze integratie van verschillende protocollen.

Homeyduino, bouw met goedkope onderdelen je eigen op maat gemaakte sensoren.
Homeyduino, bouw met goedkope onderdelen je eigen op maat gemaakte sensoren.

Homeyduino

De reden waarom ik ooit met deze website begonnen ben, was de mogelijkheid van het koppelen van Arduino boards via Homeyduino aan Homey om op deze manier je eigen smart home sensoren en dergelijke te kunnen maken, die volledig naar wens aanpasbaar zijn. Ik was altijd gefascineerd door de mogelijkheid om mijn huis slimmer te maken en het gemak en de personalisatie die dit met zich meebrengt.

Bouw eenvoudig en snel je eigen Homeyduino Clapper Switch | Huisvanvandaag.nl
Bouw bijvoorbeeld snel en eenvoudig je eigen ´Clapper switch´


In tegenstelling tot de Homey bridge, die volledig in de cloud werkt en daardoor niet compatibel is met Homeyduino, biedt de Homey Pro wel ondersteuning voor deze functionaliteit. Met Homeyduino heb je de vrijheid om bijvoorbeeld een NFC/RFID lezer te bouwen, iets wat wel mogelijk was met de oude versie van Homey. Dit opent de deur naar verschillende interessante toepassingen.

Een voorbeeld hiervan is het creëren van een eigen alarmsysteem. Door je bewegingssensoren op scherp te zetten met behulp van een zelfgebouwde NFC/RFID lezer, kun je je eigen persoonlijke beveiligingssysteem creëren. Dit geeft een gevoel van veiligheid en gemoedsrust, wetende dat je huis beschermd is op de manier die jij wenst.

Een ander voordeel van Homeyduino is de mogelijkheid om alle lampen in één keer uit te schakelen met slechts één handeling, zonder dat je een spraakcommando hoeft te geven. Dit is vooral handig wanneer je snel het huis wilt verlaten of wanneer je ’s avonds naar bed gaat en alle lichten wilt uitschakelen. Het biedt een eenvoudige en efficiënte manier om je huis naar jouw wensen te controleren.

Homeyduino biedt onbegrensde mogelijkheden om je eigen smart home sensoren en apparaten te creëren, die perfect passen bij jouw behoeften en voorkeuren. Het stelt je in staat om je huis slimmer en persoonlijker te maken. Met Homeyduino kun je de volledige controle hebben over je eigen slimme huis en genieten van het gemak en de flexibiliteit die dit met zich meebrengt.

Homey Insights voor de smartphone
Homey Insights inzichtelijk vanaf je smartphone

Homey insights

Homey Insights was al beschikbaar op grotere schermen via de browser. Maar sinds kort is dit echter ook uitgebreid naar mobiele apparaten, waardoor alle Homey gebruikers nu direct via hun smartphone toegang hebben tot informatie over energiegebruik, temperatuurmetingen, luchtvochtigheid, lichtsterkte, CO₂ en meer. Deze nieuwe functionaliteit is beschikbaar voor alle Homey Pro gebruikers en voor iedereen met een Homey Premium abonnement, middels een eenvoudige (gratis) update van de iOS of Android app op hun telefoon.

De Homey Insights functionaliteit, die voorheen alleen beschikbaar was op grotere schermen via de browser, is onlangs uitgebreid naar mobiele apparaten. Dit betekent dat alle Homey gebruikers nu direct toegang hebben tot gedetailleerde informatie over hun energiegebruik, temperatuurmetingen, luchtvochtigheid, lichtsterkte, CO₂ niveaus en meer, rechtstreeks vanaf hun smartphone.

Homey insights op de dekstop
Homey Insights op de desktop


Deze nieuwe functionaliteit is niet beperkt tot specifieke gebruikers. Het is beschikbaar voor iedereen die een Homey Pro gebruiker is of een Homey Premium abonnement heeft. Om van deze nieuwe functies te kunnen profiteren, hoeven gebruikers alleen maar een eenvoudige (gratis) update van de iOS of Android app op hun telefoon uit te voeren.

Dankzij deze update kunnen Homey gebruikers nu altijd en overal toegang krijgen tot belangrijke informatie over hun huis en apparaten. Of ze nu thuis zijn, onderweg of op vakantie, ze kunnen hun energieverbruik in de gaten houden, de temperatuur in verschillende kamers controleren, de luchtvochtigheid aanpassen, de lichtsterkte regelen en zelfs inzicht krijgen in de CO₂ niveaus binnen hun woning.

Deze nieuwe functionaliteit biedt niet alleen gemak en flexibiliteit, maar ook de mogelijkheid om kosten te besparen en het milieu te helpen. Door inzicht te krijgen in het energieverbruik kun je apparaten efficiënter gebruiken en onnodig energieverlies vermijden. Daarnaast kun je thuis de temperatuur en luchtvochtigheid optimaliseren om een comfortabel en gezond binnenklimaat te behouden.

Conclusie

Samenvattend, hoewel de snelheidswinst van spraakcommando’s zeker een voordeel is, zijn er nog tal van andere aspecten die de overstap naar de Homey Pro 2023 de moeite waard maken.

Zo biedt deze nieuwe versie geavanceerde functionaliteiten die mijn smart home-ervaring naar een hoger niveau tillen. Met de Homey Pro 2023 kan ik mijn apparaten eenvoudig bedienen en automatiseren, waardoor ik meer controle heb over mijn slimme apparaten en mijn dagelijkse taken efficiënter kan uitvoeren.

Daarnaast is de verbeterde compatibiliteit van de Homey Pro 2023 een groot pluspunt. Het ondersteunt een breed scala aan apparaten en merken, waardoor ik mijn huidige slimme apparaten kan blijven gebruiken en nieuwe apparaten kan toevoegen zonder me zorgen te maken over compatibiliteitsproblemen.

Stabiliteit en betrouwbaarheid zijn ook belangrijke aspecten die de Homey Pro 2023 onderscheiden. Met een solide en robuust systeem kan ik erop vertrouwen dat mijn smart home altijd goed functioneert en dat ik niet te maken krijg met storingen of haperingen.

Tot slot zorgt de Homey Pro 2023 voor een verbeterde gebruikerservaring. Met een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface kan ik mijn smart home eenvoudig beheren en aanpassen aan mijn persoonlijke voorkeuren. Of het nu gaat om het instellen van flows, het aanpassen van de verlichting of het regelen van de temperatuur, de Homey Pro 2023 maakt het allemaal gemakkelijk en plezierig.

Al met al is de Homey Pro 2023 een zeer complete smart home-oplossing met geavanceerde functionaliteiten, verbeterde compatibiliteit, stabiliteit, betrouwbaarheid en een verbeterde gebruikerservaring. Het is de ideale keuze voor iedereen die zijn smart home-ervaring naar een hoger niveau wil tillen.

Mike | Huisvanvandaag

Geef een reactie

Aanbevolen
Een smart home badkamer is een badkamer die is uitgerust met slimme apparaten die je…
Translate »