Maak kennis met de Homey bridge

Maak kennis met de Homey bridge

Sinds 7 februari 2023 ligt de nieuwe Homey Bridge in de winkel. Via Athom heb ik hun nieuwste betaalbare smart home hub al wat eerder mogen ontvangen om deze te testen.

Zelf ben ik een trotse Homey bezitter van het eerste uur (de Kickstarter versie uit 2016). Dit is tevens de versie die hier nog altijd het brein van mijn slimme huis vormt. Ondertussen wel uitgebreid en gekoppeld met diverse slimme speakers van Google/Nest.

Aangenaam verrast was ik dan wel toen ik van Athom de vraag kreeg of ik alvast hun nieuwste product, de Homey Bridge wilde uitproberen. In dit artikel lees je dan ook alles over mijn ervaringen met de allernieuwste Homey.

Allereerst een korte uitleg over de Homey bridge en wat deze zoal te bieden heeft:

 • Eenvoudige installatie en bediening via de Android of IOS app of via de handige webapp
 • Geschikt voor beginnende domotica-enthousiastelingen
 • Werken met een groot aanbod bestaande smart home producten (1000+ fabrikanten volgens Athom zelf)
 • Automatiseren door middel van handige flows
 • Inzicht in de gegevens van je huis via Homey Insights, denk hierbij aan verloop van temperatuur, luchtvochtigheid en meer
 • Je energie verbruik inzichtelijk via Homey Energy
 • Verschillende smart home protocollen in één mooie behuizing
 • Je huis automatiseren vanaf € 69,- (tot 5 apparaten, daarna € 2,99 per maand)

De Homey Bridge van Athom is een veelzijdige en slimme en betaalbare oplossing om te beginnen met een smart home. Het combineert en zorgt voor een eenvoudige en snelle integratie van diverse slimme apparaten en systemen in één centraal systeem. Hierdoor wordt het beheren en automatiseren van je smart home een stuk eenvoudiger, zonder het gebruik van allerlei verschillende apps.

Ondersteunde smart home protocollen

De Homey Bridge ondersteunt verschillende smart home protocollen, waaronder :

 • Wi-Fi
 • Bluetooth LE
 • Zigbee
 • Z-Wave (Plus, S2)
 • Infrarood
 • 433 MHz RF (KlikAanKlikUit, Nexa, Telldus, Somfy RTS)

Dankzij de ondersteuning van deze protocollen kun je een groot aantal smart home producten aansluiten en automatiseren met de Homey Bridge.

Wi-Fi maakt het mogelijk om producten die op het Wi-Fi-netwerk aangesloten zijn te beheren en te automatiseren.

Via Bluetooth LE koppel en bedien je op eenvoudige wijze producten zoals bijvoorbeeld slimme lampen.

Zigbee en Z-Wave zijn veel gebruikte en stabiele smart home protocollen, die je bijvoorbeeld tegenkomt in de producten van Philip Hue en Fibaro.

Infrarood maakt het mogelijk om je oude apparaten te bedienen die geen smart home-functionaliteit hebben, denk hierbij bijvoorbeeld aan je oude televisie

Via 433 MHz RF koppel je eenvoudig producten die gebruikmaken van radiofrequentie, zoals bijvoorbeeld een slimme deurbel of de producten van KlikAanKlikUit of rolluiken van Somfy.

Automatiseren via flows

Dankzij de ondersteuning van deze verschillende protocollen in combinatie met de handige ‘als dit, dan dat’ flows kun je experimenteren met het maken van je eigen flows. Door de combinatie van het grote aanbod van ondersteunde producten 50.000+ volgens Athom zelf) is het nu bijvoorbeeld mogelijk om je slimme raamdecoratie te koppelen en bedienen met de afstandsbediening van je Philips HUE lampen. Of wat te denken van een koppeling tussen je rolluiken en je slimme thermostaat van Tado.

Lokaal of in de cloud?

Het grote verschil tussen de vorige versies van Homey en de Homey Bridge heeft alles te maken met de aansturing van je smart home. Waar dit bij de vorige versies gebeurt vanuit de Homey zelf, dus lokaal. Werkt de Homey bridge vanuit de Homey cloud. De bridge is dus vooral een fraai vormgegeven verpakking voor de hierboven al benoemde sensoren. Het grote voordeel hiervan is de lage kostprijs van het apparaat, want met € 69,- is de bridge zeker niet te duur voor het aantal smart home protocollen dat word ondersteund.

Eventuele nadelen hiervan zouden kunnen zijn dat je afhankelijk bent van de Homey cloud en de stabiliteit van je eigen internet verbinding.

De praktijk

Het koppelen van smart home producten gaat eenvoudig via de app, dit wijst zichzelf en je hoeft hiervoor echt geen techneut te zijn. Zo had ik binnen vijf minuten m’n rolluiken gekoppeld via de Fibaro Walli roller shutter en de lampen van Philips HUE.

De vijf producten die je kosteloos kunt koppelen zijn leuk om je enthousiast te krijgen, maar voelen al snel erg beperkend. Het aantal te koppelen apparaten kun je vervolgens uitbreiden doormiddel van een maandelijks abonnement van € 2,99.

Wat voor mij persoonlijk een gemis is, is dat het helaas niet mogelijk is om Homeyduino projecten te koppelen aan de Homey Bridge. Als beginnend smart home enthousiasteling zul je dit waarschijnlijk niet als een probleem ervaren, maar als hobbyist zit voor mij de grootste voldoening in het knutselen van zelf gemaakte sensoren op maat.

Homeyduino, bouw met goedkope onderdelen je eigen op maat gemaakte sensoren.
Homeyduino, bouw met goedkope onderdelen je eigen op maat gemaakte sensoren.

Al met al is de Homey bridge een leuke betaalbare manier om een begin te maken aan je smart home, met ondersteuning voor een groot scala aan merken en producten, maar wil je het later wat grootschaliger aanpakken dan ontkom je niet aan het abonnement of een upgrade naar de Homey Pro.

Enthousiast geworden?

Mike | Huisvanvandaag

Geef een reactie

Aanbevolen
Ontdek de top 5 beste robotstofzuigers van 2023 die tijdbesparing en efficiëntie naar een hoger…
Translate »