Eerste ervaringen met de Google Home Mini
De Google Home Mini, het kleine broertje van de Google Home speaker en hoewel ze beide dezelfde functionaliteiten bieden is de Google Home Mini beduidend goedkoper, een prima kennismakingsmodel om de Google Assistent te proberen.
De Mini past in de palm van je hand en kan qua geluid dus logischerwijs niet mee met de grotere exemplaren, hier is de prijs dan ook naar. Voor € 59,- vind je de Mini al terwijl je voor de grotere Google Home op dit moment rond de € 149 betaald. Via omwegen of wanneer je zelf richting Engeland gaat kun je de Google Home HUB meenemen, dit is feitelijk een combinatie tussen de speaker en een tablet. Aangezien deze momenteel nog wat lastiger te verkrijgen is zullen we ons hier meer richten op de andere twee.
Routines instellen op de Google Assistent, hoe je dat doet lees je hier!
Google Assistent in het Nederlands
Eindelijk spreekt en verstaat Google Assistent op de Google Mini Nederlands, na een grote update van de Google Home stond deze functionaliteit er ineens bij en dit maakt de communicatie toch een stuk gebruiksvriendelijker. Echter is het merendeel van de beschikbare ‘Apps’ helaas nog niet vertaald naar het Nederlands waardoor het haast noodzakelijk word om meerdere talen in te stellen. Iets wat gelukkig wel kan maar de ervaring er niet bepaald gebruiksvriendelijker op maakt.
Zo werkt de Homey Applicatie vooralsnog niet in het Nederlands, wat een gemiste kans is als je het mij vraagt.
Media bediening
Wat wel voortreffelijk werkt is de spraakbediening van Spotify, Youtube, Netflix, het gemak waarmee je filmpjes, muziek of afspeellijsten op kunt zetten is ongekend en rechtvaardigt hiermee eigenlijk al het aankoopbedrag. Ook de bediening van de Philips Hue lampen werkt allemaal erg soepel, zet lampen, aan of uit, laat ze van kleur of intensiteit veranderen, het gebeurt allemaal razendsnel.
Google Home als aansturing van je Smart Home? Of het werkt lees je hier.
Met de ondersteuning voor Nederlands heb je ook meer aan het Goedemorgen Google commando, hiermee krijg je van Google een korte omschrijving van je dag. Onder andere je eerste afspraken, het weerbericht en het laatste nieuws.
Een functie die eigenlijk op de media bediening na het meeste gebruik is misschien wel de functie om de Google Home Mini mijn zoekgeraakte telefoon te laten vinden. Dit doet de Mini door je telefoon af te laten gaan op maximaal volume, ongeacht of je geluid nu aan of uit stond.
IR afstandsbediening
Combineer de Google Home met een WiFi Infrarood afstandsbediening om je afstandsbedieningen te vervangen. Op deze manier bedien je je oude Infrarood apparaten via spraakbesturing. Zet je televisie en receiver aan en op het juiste kanaal door één spraakcommando. Verhoog of verlaag het volume, verander van zender of HDMI input, allemaal met je stem.
Via de smartphone app kun je ook timers zetten om IR apparaten in of uit te schakelen. Voor wat complexere ‘flows’ kun je het ook combineren met IFTT, op de manier verbind je bijvoorbeeld deur- en raam sensoren met je airco of schakel je automatisch het licht in of uit bij binnenkomst of vertrek.
Verbinding met Homey
Sinds 30 November 2018 biedt Homey Nederlandse spraakondersteuning voor Google Home / Google Assistent. Nu is het dus mogelijk om spraakcommando’s aan Homey te geven, via de Google Home. Dit werkt als volgt, je zegt bijvoorbeeld: ‘Ok Google, vraag Homey om de lampen in de woonkamer aan te zetten.’
Hoewel de spraakcommando’s hierdoor wel een stuk langer zijn word dit meer dan gecompenseerd door de uitstekende spraakherkenning van Google. Hierdoor hoef je commando’s maar één keer te geven. En wanneer je ‘flows’ triggert door middel van een speciaal woord, kun je op deze manier een wat complexere ‘flow’ starten, één die bijvoorbeeld meerdere acties uitvoert.
Ander voordeel is dat je nu relatief goedkoop, maar wel goed werkende spraakherkenning in meerdere kamers van je woning kunt toevoegen.
Dagelijks gebruik
Met het grootste gemak start je filmpjes op Youtube of muziek op Spotify. Een extra handigheidje bij Spotify lees je hier! In de praktijk is dit dan ook hetgeen waar de Google Home Mini vooral voor gebruikt word, het opzetten van muziek en filmpjes. Pauzeren, volume verhogen of verlagen, dit werkt allemaal gewoon goed.
Het praten tegen de Google Home Mini went snel, de spraakherkenning is goed en snel. Gewoon Ok, Google roepen en meteen je opdracht erachteraan,. Ook meerdere opdrachten in één keer doorgeven is geen probleem. Ook hoef je niet eens in de buurt te zijn van de speaker, wanneer je luidt en duidelijk spreek verstaat deze je ook wanneer je bijvoorbeeld vanuit de keuken wat zegt.
Android TV en Google Chromecast
De TV in de woonkamer heeft Android TV en een ingebouwde Chromecast, Zoals hierboven al aangegeven werkt Youtube zonder problemen, Netflix is echter een ander verhaal, op dit moment werkt Netflix niet op de ingebouwde Chromecast. Google Home antwoord ook dat deze functie op dit moment nog niet werkt en verwijst je door naar de afstandsbediening van de televisie.
Gebruik je een externe Chromecast, dan werkt Netflix wel met stembediening.
Agenda functies
De Google Home is uiteraard gekoppeld aan je Gmail account, waardoor deze zowel een “lees” als een “schrijf” functie heeft in je Google Agenda. Dit betekend dat deze dus punten voor kan lezen of toekan voegen, Hierdoor kun je de Google Home je Agendapunten op laten lezen, of beter nog: agenda punten, herinneringen of timers toevoegen via spraak. Nadeel hierbij is momenteel nog wel de taalbarrière, Nederlandse afspraken in het Engels voorgelezen maken het geheel nogal onverstaanbaar. Maar even een snelle timer instellen gaat super eenvoudig.
Verlichting
De Philips Hue lampen reageren razendsnel op de spraakbesturing, kleur veranderen of de lichtintensiteit aanpassen gaat allemaal soepel. Nu zag ik ook een App genaamd Homewizard Link, dus ik had even goede hoop dat m’n Homewizard een tweede leven zou krijgen. Maar helaas werkt dit alleen met een aanvullende module van Homewizard, namelijk: de Link.
Conclusie
De conclusie tot nu toe is zeer positief, enige noemenswaardige is het niet kunnen bedienen van Netflix op Android TV. En uiteraard het nog niet beschikbaar zijn van de Nederlandse taal, terwijl dit voor Google Assistent op de telefoon al wel geruime tijd werkt. Maar hier zijn ze achter de schermen ongetwijfeld druk aan bezig om dit, vermoedelijk, voor de feestdagen werkend te krijgen?
Eerste ervaringen begin Augustus 2018:
Google Assistent
De afgelopen tijd is Google druk bezig met het uitrollen van de Google Assistent in Nederland, deze werkt op een toenemend aantal telefoons. Bij mijzelf viel de update op dezelfde dag als dat de Google Home Mini bezorgd werd, hierdoor had ik dan ook een beetje de hoop dat de Mini ook al in het Nederlands zou werken. Dit bleek helaas nog niet het geval. De verwachting is dat dit voor het einde van het jaar zover is, tactisch gezien waarschijnlijk net voor december.
Aansluiten en dan?
Hoewel je met de Google Assistent op je telefoon dus in perfect Nederlands kunt communiceren, word de Google Home Mini momenteel nog het liefst in het Engels, Frans, Duits of Spaans aangesproken. Het installeren van de Mini gaat vrij eenvoudig, hoewel dit de eerste keer bij me vastliep, of ik was te ongeduldig dat kan ook. Na de tweede poging in ieder geval werkte de Assistent naar behoren. De installatie word je mondeling uitgelegd met enkele handelingen die je op je telefoon moet voldoen en dan kun je aan de slag.
Spraakcommando’s
Er zijn diverse serieuze en minder serieuze zaken die je aan de Google Assistent kunt vragen. Google heeft ook een soort app store-achtige pagina waarop je handig en grappige dingen kunt vinden van zowel Google als derden. Een lijst met handige en soms grappige commando’s vind je hier en hier.
Philips Hue
Eén van de externe partijen waar Google Assistent mee samenwerkt is Philips HUE. Nadat je deze gekoppeld hebt kun je de lampen dus in- of uitschakelen via de Assistent en hierbij ook de kleur kiezen. Dit werkt, in mijn geval althans nog niet feilloos. De ene dag lukt het wel en de volgende dag probeert Assistent alles te openen alsof het een afspeellijst op Spotify betreft.
Meer geïnteresseerd in een Autoradio met Google Android? Lees dan hier verder.
Spotify
De koppeling tussen Google en Spotify werkt wel heel goed. Zo kun je de Assistent verzoeken om een artiest, nummer of album te spelen van een bepaalde artiest. Dit werkt gewoon goed, soms zelfs te goed zoals je hierboven al kon lezen. Recentelijk heb ik de premium account op Spotify opgezegd omdat ik hier niet genoeg gebruik van maakte.
Update: Maar nu ontdekte ik het volgende: Wanneer je de Spotify app op je Android TV hebt geïnstalleerd en deze via de Google Home Mini bediend, kun je als nog alles opzetten. Artiesten, nummers, albums, het werkt allemaal naar behoren zonder reclame tussen door.
Android TV en Google Chromecast
Op moment van schrijven lukte het me niet om via de Assistent Netflix te streamen naar m’n Android TV. In eerste instantie lijkt het te werken maar dan verontschuldigt de Assistent zich wegens het feit dat de koppeling met Android TV momenteel niet werkt. Ook de interne Chromecast van de Android TV werkt niet. Wat wel werkt is Netflix streamen naar een los gekochte Chromecast.
Google Assistent op Android telefoon
Op dit moment zijn de functies van Google Assistent op je telefoon waarschijnlijk uitgebreider als op de Google Home mini. Dit komt onder andere omdat de Assistent op je telefoon al wel Nederlands beheerst, dit communiceert gewoon natuurlijker. Zo kun je via de telefoon ook Netflix streamen naar je Chromecast en afspraken in je agenda zetten. Afspraken gekoppeld aan een locatie vind ik zelf erg handig.
Heb je bijvoorbeeld iets nodig van bijvoorbeeld een supermarkt of bouwmarkt, dan zeg je gewoon: Ok Google, herinner me eraan om (product) te kopen wanneer ik bij (winkel naar keuze) ben.
Meer geïnteresseerd in Android TV? Lees dan hier meer!
Smart Home bediening
Zoals hierboven al aangegeven kun je de Home of Assistent gebruiken om muziek af te spelen, video’s van YouTube of Netflix te starten en je Philips HUE verlichting te bedienen. Het volledige overzicht van apparaten die compatibel zijn vind je hier. Een andere handigheid is de koppeling tussen Google Home en Athom’s Homey, om dit momenteel te gebruiken moet je je Homey Smart Home HUB op het Engels instellen. Hoe je ze aan elkaar koppelt lees je hier.
Conclusie
De mogelijkheden van Google Home en de Google Assistent zijn zeker handig en meer dan een gimmick. Wel bij voorkeur in je eigen taal. De spraakherkenning is gewoon goed, zoals je van Google zou verwachten en dat gekoppeld aan de immense database van deze zoekgigant maakt dat de mogelijkheden nu al gigantisch zijn. Terwijl de toekomst nog veel meer moois in petto heeft.
Dit is slechts een eerste indruk van mijn ervaringen, binnenkort zal ik dieper ingaan op de mogelijkheden van zowel de Google Home Mini als de Google Assistent. Ook gaan we kijken of je de Google Home als Smart Home HUB kunt gebruiken.
Ik heb ook zo een IR remote gekocht die geacht zou zijn om mijn tv en digibox te sturen, maar ik krijg er nagenoeg niets uit. Het lukt om het volume van een oude Philips tv omhoog te krijgen maar met mijn Sony Bravia of onze Telenet digibox kreeg ik niets gedaan. Ik ben dit aan het testen voor een man die verlamd geraakt is na een ongeval en we zouden hen een beetje zelfstandigheid willen geven.
Kan ik met iemand hier ervaringen uitwisselen?