Google Chromecast 4 met Google TV

Google Chromecast 4 met Google TV

Nog altijd niet officieel gelanceerd in Nederland, maar gelukkig al wel goed verkrijgbaar.  De alweer vierde generatie Google Chromecast, voorheen codenaam Sabrina. Tevens de eerste Chromecast voorzien van Google TV en meegeleverde afstandsbediening.  

Eindelijk was het zover en heb ik onlangs de nieuwste Google Chromecast 4de generatie met Google TV in handen gehad en getest en dat beviel goed. Zelf heb ik een Philips televisie die voorzien is van Android TV, maar in mijn ouderlijk huis hangt nog altijd een van de allereerste platte schermen  uit 2006. Werkelijk niet kapot te krijgen en dus zonde om te vervangen, maar niet heel erg smart. Tijd dus voor een upgrade middels de Google Chromecast 4.

De grootste verandering is uiteraard de toevoeging van de afstandsbediening, deze word verderop in het artikel dan ook uitvoerig besproken. Maar eerst een inleiding in de andere (on)mogelijkheden van de nieuwste telg uit de Google Chromecast familie.

De gebruikers interface van Google TV
De gebruikers interface van Google TV

Interface Google TV

Het eerste wat me opviel, buiten de meegeleverde afstandsbediening uiteraard, is dat met de komst van Google TV, de interface tussen Android TV en  de Chromecast meer naar elkaar is toegegroeid. Wanneer de Chromecast stand-by staat zie je de gebruikelijk foto achtergrond zoals je gewend was. Via het instellingen menu op de Chromecast kun je aangegeven of dit willekeurige afbeeldingen moeten zijn of die uit eigen albums.

Daarnaast heb je bovenin het scherm een aantal keuze opties:

 • Zoeken – hiermee roep je Assistent op en kun je via spraak of een virtueel schermtoetsenbord je vraag stellen. Hiervoor zit uiteraard ook een Assistent knop op de meegeleverde afstandsbediening.
 • Home – Dit is de eigenlijk thuispagina van je Chromecast, hierop zie je dan ook een overzicht van je geïnstalleerde apps, kun je eenvoudig verder kijken waar je gebleven was op bijvoorbeeld Netflix en staan eventuele andere  aanbevelingen
 • Apps – Een overzicht van alle door jezelf geïnstalleerde apps. Verder op nog een handige tip voor het installeren van apps.
 • Bibliotheek – Hier kun je terecht voor een overzicht van de door jezelf gehuurde of gekochte films via bijvoorbeeld Google Play films.
 • Oranje icoontje rechterbovenhoek –  Instellingen menu van Google TV voor onder andere taalinstellingen, toetsenbord, opslag etc. Zie onderstaande afbeelding.
Het systeem menu van Google TV, waarin je bijvoorbeeld via Sfeerstand de gewenste achtergrond modus kunt selecteren voor de stand-by modus.
Het systeem menu van Google TV, waarin je bijvoorbeeld via Sfeerstand de gewenste achtergrond modus kunt selecteren voor de stand-by modus.

 

Interne opslag Chromecast

De Chromecast is voorzien van 4 GB intern geheugen welke niet uitbreidbaar is, dit lijkt in eerste instantie meer dan genoeg voor een streaming dongle. Deze stond echter sneller vol als verwacht, dit kwam mogelijk ook doordat ik diverse (grote) spellen had gedownload om even te proberen.

Installatie tip voor apps op Chromecast

In een ander artikel heb ik je al eens uitgelegd hoe het sideloaden van apps werkt op Android. Op de Chromecast kan dit op de wel door Google ondersteunde, maar lang niet door iedereen gebruikte methode, namelijk via de Play store.  Wanneer je de gewenste app hierin opgezocht hebt klik je deze aan en vervolgens zie je in het installatie menu staan: “Deze app is beschikbaar voor sommige van je apparaten.” 

‘Wanneer je hierop klikt zie je een overzicht van je beschikbare apparaten, evenals de (on)mogelijkheid om de gewenste app erop te installeren.

 

Afstandsbediening Chromecast

De grootste verandering bij de Google Chromecast is natuurlijk de meegeleverde afstandsbediening. Bij z’n voorgangers ging de aansturing via je smartphone of door middel van spraakbediening via je slimme speaker. Dat dit daarop zo goed werkte was vanwege het ontbreken van een menu structuur. Met de komst van Google TV is dit echter totaal anders, op deze Chromecast draait dan ook een volwaardig entertainment systeem. En het gebruik van een afstandsbediening hoort hier dan ook instinctief bij

De meegeleverde afstandsbediening, onder andere voorzien van knoppen voor: Google Assisten, Netflix, Youtube, volume, aan- uitknop
De meegeleverde afstandsbediening, onder andere voorzien van knoppen voor: Google Assisten, Netflix, Youtube, volume, aan- uitknop

Zoals bij bovenstaande afbeelding al aangegeven beschikt de afstandsbediening over de diverse knoppen:

 • Google Assistent knop
 • Home knop
 • Netflix knop
 • Youtube knop
 • Terug knop
 • Mute knop
 • Volume knoppen aan de zijkant van de afstandbediening
 • Bedieningsknop met omhoog, omlaag, zijwaartse en bevestigknop

Al met al is de afstandsbediening in mijn optiek het absolute verbeterpunt, zowel spraakbediening als bediening via je smartphone werken beide prima, beide methoden werkten trouwens nog steeds bij de Chromecast 4. Maar er zijn legio van voorbeelden te bedenken waarbij een afstandsbediening toch net iets sneller of gemakkelijker werkt.

Nieuwe "Frogger" achtige game op de Google Chromecast, goed speelbaar met meegeleverde afstandsbediening
Nieuwe “Frogger” achtige game op de Google Chromecast welke goed speelbaar is met de meegeleverde afstandsbediening.

Games spelen op de Chromecast

Een andere mogelijkheid die ik en zoonlief uitvoerig getest hebben is het spelen van spelletjes via de Chromecast. Zo hebben we onder andere Red Ball 4, Crossy road en Hungry shark revolution geprobeerd. Waarbij de eerste twee genoemde wat eenvoudig bedienbare behendigheidsspelletjes zijn. Dit ging nog redelijk aardig met de afstandsbediening. Hungry shark revolution werkte echter niet echter lekker. Gelukkig is ook hier een eenvoudige oplossing voor, zo kun je namelijk je PS4 controller koppelen met de Chromecast.

 

Spel spelen op Google chromecast met meegeleverde afstandsbediening
De bediening van Hungry shark revolution via de afstandsbediening liet aardig wat te wensen over. Gelukkig kun je op eenvoudige wijze je PS4 controller koppelen

Koppel je PS4 controller aan je Chromecast

Een andere mooie optie is de mogelijkheid om je PS4 controller te koppelen aan de Chromecast. Dit doe je zeer eenvoudig door via het instellingen menu (oranje icoontje rechtsboven) de Chromecast naar Bluetooth accessoires te laten scannen, terwijl deze aan het scannen is druk je op de PS4 controller tegelijkertijd zowel de share als de PS knop ingedrukt. Als het koppelen gelukt is kleurt je PS4 controller blauw. Mocht je voornemens te zijn meerdere controllers koppelen, geef iedere controller dan even een unieke naam.

Via dit menu kun je de Chromecast laten zoeken naar koppelbare Bluetooth accessoires

 

Via het instellingen menu kun je bluetooth accessoires zoals bijvoorbeeld gamecontrollers zoeken en koppelen

Verschillen tussen Chromecast 4 met Google TV en de Chromecast Ultra

De Chromecast 4 lijkt aan de dure kant vergeleken met eerdere versies, zo koste de eerste paar generaties je ergens tussen de € 35 – 40,-. Ten opzichte  van de Chromecast Ultra welk op moment van schrijven € 100,- kost op Bol.com, koop je de  Chromecast 4 met Google TV al voor € 98,-.

Het prijs verschil tussen de oudere generaties Chromecast zit hem dan ook vooral in het resolutieverschil. De oudere generaties ondersteunen Full HD waar zowel de Ultra en de Chromecast 4 de 4K resolutie ondersteunen.

Hierbij wint nieuwere Chromecast 4 het dus niet enkel op prijsvlak ten opzichte van de Ultra, maar krijg je er voor een paar euro minder het Google TV systeem bij, maar ook nog eens een afstandsbediening om alles mee aan sturen.

 

De complete Google Chromecast set bestaande uit de Chromecast en afstandsbediening.
De complete Google Chromecast set bestaande uit de Chromecast en afstandsbediening.

 

 

Mike | Huisvanvandaag

2 reacties op “Google Chromecast 4 met Google TV

Geef een reactie

Aanbevolen
De CO2 sensor is er een die al geruime tijd op de wensenlijst stond, nu…
Translate »