De centrale aansturing ofwel Smart Home HUB

De centrale aansturing ofwel Smart Home HUB

Ondertussen zijn er talloze producten en fabrikanten die semi-slimme apparaten maken, dat wil zeggen dat je ze via je smartphone aan kan sturen. Echter heb je voor vrijwel iedere fabrikant een aparte app nodig. Het schakelen tussen deze apps duurt vaak net zo lang als het naar de wandschakelaar lopen. Niet echt slim dus. Om je domme huis dus echt slim te maken heb je daarom een systeem nodig wat je apparaten met elkaar verbindt en dus verbinding heeft met het internet en het zogeheten Internet of Things (IoT).

 

Hier in huis is dat momenteel Homey van Athom B.V. destijds via Kickstarter besteld en tijden lang in spanning gewacht totdat deze dan ook daadwerkelijk in productie werd genomen.  Als een kind zo blij was ik dan ook, toen mijn Homey eindelijk geleverd werd.  Op geen enkele manier ben ik verbonden aan Athom B.V. of Homey, gewoon een tevreden gebruiker.

Op 15 januari 2019 heeft Athom een nieuwe verbeterde Homey aangekondigd, de Homey Pro, alle informatie vindt je op de site van Homey.

Homey van Athom | Huisvanvandaag.nl

Homey koppelen aan Google Home

Sinds  15 mei 2019 is het nu ook mogelijk om Homey te koppelen aan Google Home om zo je apparaten te kunnen bedienen. Dit werkt nu intuïtiever als voorheen omdat je nu rechtstreeks je commando’s aan Google kunt geven zonder dus eerst te hoeven zeggen: Ok Google, vraag Homey om….

Vanaf nu werkt het als volgt, je zegt gewoon: Ok Google, doe het licht in de keuken aan en voilá het licht in de keuken gaat aan.

Hoe het werkt en hoe je dit installeert lees je hier op de site van Athom zelf.

Alternatieve Smart Home HUB’s

Verderop in dit artikel gaat het hoofdzakelijk over Homey als Smart Home HUB. Maar Domotica is in opkomst, er komen dan ook steeds meer spelers op de Smart Home markt en ondertussen gebruik ik zelf dan ook meerdere systemen in huis. Welke ik door elkaar heen gebruik of als back-up systeem. Mocht je echter net beginnen met de aanleg van je Smart Home denk  dan eens over de één of meerdere van de volgende systemen na:

Nest Home HUB | Huisvanvandaag.nl
Nest Home Hub

Dit is de nieuwe naam van de Google Home Hub welke op 28 mei officieel  in Nederland gelanceerd is. Uiteraard werkt deze Hub goed samen met de overige Nest producten. Sinds enige tijd is de Google Assistent ook te koppelen aan Homey waardoor je  de Nest Home Hub, of iedere andere Google Assistent ondersteunende speaker kunt gebruiken om je Homey apparaten te bedienen.

Google Home

Waarschijnlijk de bekendste naam uit het rijtje en volgens een recent krantenbericht lopen wij Nederlands voorop met het gebruik van Google Assistent en de Google Home.

Het grote voordeel van de Google Home Mini is dan ook de ongeëvenaarde spraakherkenning van Google. Lampen aan- of uitschakelen, muziek op Spotify of series op Netflix starten. Hij doet het allemaal feilloos en razendsnel. Ook aan Apps is er geen gebrek met duizenden mogelijkheden.

Mijn eerste ervaringen met de Google Home Mini lees je hier.

Hoewel dit op papier een ongekend krachtig apparaat lijkt is de conclusie niet louter positief. Zo kun je weinig behalve eenvoudige stemcommando’s geven. Een complexe ‘flow’ zoals je op Homey in kunt stellen ondersteund de Google Home Mini niet en wanneer je dus echt een Smart Home wilt maken kun je hier niet genoeg mee.

Homey van Athom | Huisvanvandaag.nl

Mijn poging met de Google Home Mini als Smart Home HUB lees je hier.

Zoek je echter een goedkope oplossing om met haast feilloze spraakherkenning muziek, series, films of vanaf de bank je verlichting wilt schakelen, zoek dan niet verder.

Ook dit staaltje techniek verdient z’n eigen artikel.

Complete Xiaomi Aqara set bestaande uit Gateway, deur- raamsensor en schakelaar | Gevonden op Aliexpress.com, thuisbezorgd en al voor nog géén € 46,-

Xiaomi Aqara

Deze Chinese fabrikant, bekend van onder andere zijn betaalbare mobiele telefoons, maakt sinds enige tijd ook Smart Home producten. En niet onverdienstelijk, betaalbare goede producten, met een strak design. Ik ben er zo tevreden over, dat het z’n eigen artikel verdient.

HomeWizard

In het pre-Homey tijdperk had ik een HomeWizard hangen.  Een apparaat waar ik zeker niet ontevreden over was, maar welke vanwege de beperkte connectiviteit ondergeschikt bleek aan Homey en nu hoofdzakelijk dient als backup systeem (sorry jongens) en ter aansturing van de  Invited Smart lock. Deze wordt helaas weer niet door Homey ondersteund. 

Waarom Homey beter is als HomeWizard lees je hier!

Homey van Athom
Homey Smart home HUB
Homey

Voor degene die niet bekend zijn met Homey, dit is een soort futuristisch uitziende witte bol met in het midden een led-strip, die onder normale omstandigheden het kleurenspectrum weergeeft maar naar behoefte aangestuurd of uitgeschakeld kan worden. Het uiterlijk is modern en strak en het moet dus wel in je interieur passen.

Maar de echte magie van Homey zit aan de binnenkant. Hier vind je tal van manieren om te communiceren met Homey en vice versa namelijk: 

  • NFC (Near Field Communication).
  • RF (Radio Frequentie 433 en 868 MHz)
  • Z-wave (868 MHz)
  • Zigbee (2.4 GHz)
  • Infrarood (Voor de aansturing van “domme apparatuur”)
  • Bluetooth (Momenteel nog niet echt bruikbaar)
  • Wifi

 

Hier worden door zowel het bedrijf achter Homey zelf als wel een behoorlijk gedreven community met enige regelmaat nieuwe apps voor gemaakt, welke via de appstore van Homey te installeren zijn.

Bovenstaande protocollen bieden ondersteuning aan het gros van de ‘slimme producten’ welke momenteel op de markt zijn. Domotica is een markt in opkomst en dus ook een snel veranderende markt, waarschijnlijk ziet het Smart Home landschap er over 10 jaar weer compleet anders uit.  Momenteel kun je hiermee echter meer dan goed uit de voeten, met zowel ondersteuning voor de wat oudere protocollen als Infrarood en Radio Frequentie als wel door middel van Z-Wave en Zigbee.

 

Combi Deal met Google Home Mini + Philips Hue starter kit | Gevonden op Bol.com

Hoe werkt Homey

Via de zogeheten Flow editor kan je op talloze manieren apps en apparaten en sensoren aan elkaar koppelen. Dit gebeurt door het invullen van de drie onderstaande kolommen. 

Een simpele weergave van hoe het werkt is als volgt:

Als (er gebeurt iets) En (optionele aanvullende voorwaarde) Dan (Doe iets)

Lege flow kaart in Homey bureaublad app
Lege flow kaart in Homey bureaublad app

Deze ogenschijnlijk simpele manier biedt echter een vrijwel onbeperkt aantal opties tot het maken van Flows. Waarbij je eigen creativiteit de enige beperking is.  Zo kun je sensoren van Merk A via een flow koppelen aan een schakelaar van Merk B. Hierdoor kun je met relatief goedkope en eenvoudig sensoren beginnen en wanneer je de smaak te pakken krijgt, deze eventueel koppelen aan andere complexere of duurdere sensoren.  Mocht je het echt niet meer weten of niet meer niet meer aan uit komen?  Gelukkig is er dan nog een uitgebreide community waar je voor inspiratie of tips terecht kan.

Geen inspiratie? Alles wat je maar nodig hebt voor je Smart Home vind je hier.

 

 

Mike | Huisvanvandaag

Aanbevolen
Je ligt op de bank kijkend naar je favoriete Netflix serie, als de deurbel gaat.…
Translate »