Bouw je eigen slimme deurbel met camera

Bouw je eigen slimme deurbel met camera

Je ligt op de bank kijkend naar je favoriete Netflix serie, als de deurbel gaat. Automatisch pauzeert je serie terwijl de televisie overspringt op het beeld van je IP camera bij de voordeur. Liever het beeld op je telefoon? Of beide? Het kan allemaal.

Hoe dat kan vraag je? Eenvoudig! Met een simpele zelfgebouwde beveiligingscamera, gekoppeld aan een KlikaanKlikuit deurbel en een Google Chromecast. Wanneer iemand de deurbel in drukt en de televisie staat aan, dan stuurt Homey de videostream van de camera door naar de Google Chromecast.

Hierdoor kun je meteen live zien wie er voor de deur staat. Als alternatieve methode kun je de stream van je camera uiteraard ook bekijken op telefoon of tablet.

Video Doorbell Door Intercom Waterproof Door Phone Wifi Battery Wireless Doorphone For Apartment Outdoor Doorbell Camera | Gevonden op Aliexpress voor nog geen € 40,-

MotionEye beeld | Huisvanvandaag.nl
MotionEye beeld

De camera is gebouwd van een Raspberry Pi met de Pi Camera module , met als aansturing het MotionEye (Meye) besturingssysteem. Dit is een gratis beveiligingsprogramma met erg veel mogelijkheden.

Vandaag de dag zijn er ook tig kant en klare alternatieven op de markt, maar als fervent doe-het-zelver heb ik mijn oplossing zelf gemaakt. Alle materialen zijn in de winkel of online te krijgen en de software gebruikt is open-source en gratis te downloaden.

MotionEye instellingen menu | Huisvanvandaag.nl
MotionEye instellingen menu

Benodigdheden:

  1. Homey
  2. Klikaanklikuit deurbel
  3. Raspberry Pi met MotionEYE camera software
  4. Raspberry Pi Camera module of USB camera
  5. Buitenlamp (buitenlamp met bewegingssensor – Om camera in te monteren) Met KAKU muurplug of KAKU ALED-2709 lamp
  6. Google Chromecast of Apple TV

Liever een kant en klare oplossing? Hier vind je de 10 best beoordeelde deurbellen met camera

Bovenstaande benodigdheden zijn zoals ik ze in mijn opstelling heb gebruikt, mocht je dit zelf op een simpele manier voor elkaar krijgen, vooral doen.
In mijn eerste opstelling zat de camera weggewerkt in een huisnummer bord, dit maakt het echter lastig om de camera goed gericht te krijgen en gaf vooral passerend verkeer weer in plaats van degene voor de deur.


Een ander voordeel van de huidige opstelling met lamp is dat deze ook aan de deurbel gekoppeld is en wanneer het donker is de lamp aangaat en de camera van extra licht voorziet. Hierdoor kon ik met een normale camera uit de voeten in plaats van infrarood, waarbij je ook het infrarood licht hebt weg te werken.
De camera is voor de oplettende bezoeker gewoon herkenbaar als zijnde een camera, in mijn opstelling heb ik bewust voor een grijze lamp gekozen waarin de zwarte lens van de camera duidelijk zichtbaar is.

De beelden worden ook niet opgeslagen, maar dienen enkel ter weergave wie er voor de deur staat. Dit komt de snelheid en beeldkwaliteit van het streamen aanzienlijk ten goede. Mocht je dit anders willen dan kun je dit uiteraard eenvoudig aanpassen in de software.

Ben je niet thuis maar wil je degene die aan belt wel graag binnen laten? Lees hier je dat doet!

Hoe begin je

Als eerste begin je met de SD kaart voor de Raspberry Pi te formatteren en hier het juiste besturingssysteem op te installeren. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Op je pc of laptop download je MotionEye. Deze installeer je op een SD kaart van ten minste 8 GB.

Op voorhand moet je deze formatteren met SD formatter . Vervolgens brand je deze met Win32 diskimager op de SD kaart.

Nu gaan we van te voren alles aansluiten zodat we zeker weten dat alles werkt voordat we het definitief monteren. Dit alles doe je zonder dat er spanning op de Raspberry Pi staat.
Sluit de kabel aan op zowel de camera als de Raspberry Pi, dit doe je door het plastic schuifje omhoog te trekken, de kabel te bevestigen en vervolgens doe je het schuifje weer omlaag.
Vervolgens doe je de SD kaart in de kaartsleuf van de Raspberry Pi en sluit je de voeding aan.

De meest recente versies van de Raspberry Pi hebben allemaal WiFi aan boord, echter bij het installeren en configureren zou ik altijd een netwerkkabel gebruiken. Bij de instellingen kun je dit eventueel wijzigen door je netwerknaam en wachtwoord in te vullen.

Wat ik wel aanraad is bij de instellingen je Pi meteen een statisch IP adres te geven, dat wil zeggen een vast IP adres. Dit staat gelijk onder het stuk waar je WiFi gegevens in kunt vullen.

Geen zin in al die moeite? Tegenwoordig koop je al een kant en klaar exemplaar met nachtzicht en tweeweg audio, voor nog géén € 50,-

Headless systeem met Motion Eye

Het systeem werkt headless zoals ze dat noemen, dat wil zeggen dat je niet direct een monitor, muis en toetsenbord erop aan kan sluiten, je benaderd MotionEye via de browser.
Log hiervoor eerst in op je router en kijk welk apparaat er nu extra bij staat en wat voor IP adres dit toegekend heeft gekregen.
Dit adres typ je vervolgens in in je browser.

Je komt nu op een login scherm, de standaard inlog naam is: admin, zonder wachtwoord.
Vervolgens klik je op het hamburger menu (drie horizontale streepjes in linker boven hoek) en klik je op het pull down menu, rechts naast deze knop.

Hier kun je de camera selecteren, wanneer je de officiële Raspberry Pi camera gebruikt moet hij deze standaard weergeven, indien gewenst kan het ook met een USB camera, deze verschijnt hier ook in het menu.

AliExpress.com Product – FGHGF Video Doorbell Camera Wireless 720P HD Intercom Doorbell with IR Night Vision Move Detection Two-Way Audio Camera Doorbell

Als alles goed is gegaan heb je nu beeld en heb je je setup dus werkend. Als je weer op het hamburger menu klikt zie je in het menu ook ergens een kopje: Video Streaming met ergens de tekst: Streaming URL, klik hierop en noteer dit adres voor later.
De mogelijkheden die MotionEye biedt zijn behoorlijk uitgebreid en daar zal in deze uitleg dan ook verder geen tijd aan worden besteed. Mochten jullie hierover toch graag meer weten, laat het weten. Wellicht dat ik er dan een aparte blog aan wijd.
Nu we weten dat alles werkt kun je via de webpagina het systeem afsluiten, trek bij voorkeur niet zomaar de spanning eruit, dit komt de levensduur van je SD kaart en apparatuur niet ten goede.

De lamp

Bekijk de lamp, bedenk en meet op welke hoogte deze gemonteerd moet worden en houd hierbij rekening met de plaatsing van je camera. Boor een gaatje in de behuizing van de lamp op de plaats van de camera, dit gat moet uiteraard even groot zijn als de ronde uitstulping van de camera.
In mijn situatie kwam het uit dat ik de camera vast kon klemmen door het, op voorhand, kitten van twee ruggetjes kit en dit uit te laten harden, alvorens de camera te monteren. Aan de achterzijde van de lamp heb ik met een ijzerzaagje een smalle inkeping gemaakt waar de kabel van de camera doorheen paste. Voor de camera kabel heb ik een lengte van 100 cm gebruikt.

Het monteren

Nu komen wij bij het spannende stuk, het monteren. Let wel, hier is iedere situatie anders. Kijk en bedenk van te voren goed wat voor jou situatie op gaat. In mijn geval zat er tussen het plek waar ik de lamp met camera wilde bevestigen slechts een spouwmuur van circa 30 cm dik, die direct in de meterkast uit kwam.
In de meterkast is alles bevestigd, kan altijd netter maar ooit komt er vast een deur voor 😉
In mijn opstelling blijft de Raspberry Pi bedraad op het netwerk, dit komt omdat ik nog een oude Pi heb zonder WiFi, maar ook omdat het streamen van video nou eenmaal veel bandbreedte vraagt en dit toch echt het beste bekabeld gaat.
Mocht je dit nog niet hebben gedaan, monteer dan ook gelijk je KlikaanKlikuit deurbel.

Xiaomi MIJIA Aqara Smart Lock | Gevonden op Aliexpress.com, thuisbezorgd en al voor € 52,-

Het instellen

Nu je hopelijk alles netjes bevestigd hebt kun je de Raspberry Pi op spanning zetten. Hiervoor hebben we de Homey app nodig op de pc. Zorg dat de KAKU deurbel en je Chromecast in de apparatenlijst van Homey staan.
Maak een nieuwe Flow met naam naar eigen keuze, bijvoorbeeld: Deurbel camera. Dan kunnen we beginnen met de kolommen in te stellen. Als het goed is heb je eerder al het Streaming URL adres genoteerd, die heb je zo nodig.

Homey flow: Chromecast camera deurbel
Homey flow: Chromecast deurbel camera

Als (deurbel wordt ingedrukt) En (leeg) Dan (Stuur een bericht, zet lamp aan, open Streaming URL op Chromecast )
Ga op de bank zitten met een welverdiend drankje en wat chips, laat iemand op de deurbel drukken en aanschouw.

Een systeem wat je vroeger bakken met geld had gekost, wat je speciaal aan had moeten laten leggen door een gespecialiseerd bedrijf heb je nu zelf gemaakt voor een fractie van de kosten.
Dit was de opstelling zoals ik hem in eerste instantie had, gemaakt, waar ik toen ook tevreden over was. Echter liep ik na verloop van tijd tegen wat beperking aan. Zo werkt dit systeem alleen wanneer de televisie aan staat en hoewel die hier in huis regelmatig aan staat, is dit niet altijd het geval.
Op een gegeven moment had ik het zo werkend dat de televisie ook aan sprong wanneer de bel werd ingedrukt. Echter wanneer je niet thuis bent en iedere keer dat de bel gaat, je televisie ongeveer twee uur aanstaat dat schiet ook niet op.

Vandaar mijn integratie van dit systeem in Homeydash, wil je weten hoe ik dit gekoppeld heb? Je leest het hier.

Mike | Huisvanvandaag

3 reacties op “Bouw je eigen slimme deurbel met camera

Geef een reactie

Translate »