Betaalbare Domotica van IKEA?

Betaalbare Domotica van IKEA?

Het automatiseren van je huis hoeft je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet de kop te kosten. Zo heb je diverse betaalbare producenten van Smart Home producten. Een bekende en betaalbare producent is dan ook IKEA.

Deze Zweedse meubelproducent is je waarschijnlijk wel bekend, wat je misschien niet wist is dat IKEA sinds enkele jaren ook prima domotica producten maakt. Zo maken ze slimme verlichting onder de TRÅDFRI  en  GUNNARP naam, is er een samenwerking tussen IKEA en Sonos onder de SYMFONISK reeks en is er slimme raamdecoratie  onder de KADRILJ en FYRTUR naam. In tegenstelling tot hun reguliere producten, worden deze al kant en klar geleverd en gaat de installatie ook nog eens verrassend eenvoudig. Des te meer reden dus om ons eens in het aanbod te verdiepen.

TRÅDFRI

Zo biedt IKEA onder de TRÅDFRI reeks een uitgebreid aanbod aan verschillende producten. Namelijk slimme lampen in allerlei uitvoeringen en soorten, variërend van de bekende fittingen E27, E14, GU10 tot lichtpanelen in diverse maten met verschillende soorten licht: warm, koel en dimbaar.

Met prijzen variërend van € 6,99 voor een E14 lamp tot € 129,- voor een Led-lichtpaneel van 30×90 cm.

Behalve lampen beschikt te TRÅDFRI reeks over over slim schakelmaterieel in de vorm van slimme stopcontacten en draadloze bewegingssensors, prijzen hiervoor zijn respectievelijke € 14,95 en € 12,95.

GUNNARP

Sinds kort is de reeks slimme lampen uitgebreid met de GUNNARP reeks, dit zijn slimme Led-plafond of wandlampen. Ook deze zijn bedienbaar middels de TRÅDFRI afstandsbediening of smart phone.

SYMFONISK

Deze samenwerking tussen IKEA en Sonos kan je niet ontgaan zijn, de SYMFONISK, dit was een bijzondere collaboratie die vrijwel niemand aan zag komen. Het vrij prijzige Sonos levert in samenspraak met IKEA slimme lampen met een ingebouwde Sonos One achtige speaker, helaas zonder Google Assistent ondersteuning, maar al met al een prima product.

KADRILJ/FYRTUR

Onder deze naam levert IKEA sinds enige tijd ook slimme raamdecoratie, al dan niet verduisterend. Deze raamdecoratie werkt middels een accu en is te koppelen met je TRÅDFRI afstandsbediening of Homey. Koppel bijvoorbeeld je raamdecoratie aan je wekker en word ieder ochtend wakker met de zon in je kamer. Of laat s’avonds automatisch de rolgordijnen zakken terwijl je zelf lekker op de bank zit.

Zigbee protocol

Deze producten werken via het Zigbee protocol, wat voor een eenvoudige koppeling en stabiele verbinding zorgt. IKEA biedt hier dus prima producten die zich vooral onderscheiden van de concurrentie op prijsniveau.

Ter vergelijking Klikaanklikuit producten kosten je waarschijnlijk hetzelfde of meer maar werken via het minder stabiele RadioFrequentie protocol.

Philips Hue werkt ook middels het Zigbee protocol, maar hier betaal je met name extra voor de merknaam.

Uiteraard kun je de Smart Home producten van IKEA ook koppelen aan je Homey of met andere producten op hetzelfde protocol, denk hierbij aan IKEA met Philips Hue en vice versa.

Goed internet

Wanneer je steeds meer ‘slimme’ apparaten in huis met het internet verbind, is het belangrijk dat je een snelle en vooral goede, stabiele internetverbinding hebt. Zelf heb ik goede ervaringen met XS4ALL. De bieden verschillende internetsnelheden aan met tot wel 200 Mbit/s en zelfs 500 Mbit/s op glasvezel. Behalve goed internet hechten ze ook veel waarde aan online privacy en veiligheid.

Mike | Huisvanvandaag

2 reacties op “Betaalbare Domotica van IKEA?

  1. Ik begrijp niet waarom mensen zo enthousiast zijn over slimme lampen, als je een slim huis wil moeten de schakelaars slim worden en niet je lampen, die worden dan vanzelf smart.

  2. “Philips Hue werkt ook middels het Zigbee protocol, maar hier betaal je met name extra voor de merknaam.”

    Bij philips betaal je voor kwaliteit, mooiere kleuren en afstands bedieningen die niet binnen 2 maanden een nieuwe batterij nodig heeft. Werkt stabieler

Geef een reactie

Aanbevolen
Diverse artikelen op dit blog zijn gewijd aan camera's, zowel het zelf bouwen als betaalbare…
Translate »